Κάθε χρόνο, το λιμάνι της Σμύρνης υποδέχεται περίπου 500.000 έως 600.000 επιβάτες κρουαζιέρας, έναντι μόλις 14.700 για τη Θεσσαλονίκη το 2013.
Στην τοπική αγορά της Σμύρνης δαπανώνται ετησίως περίπου 60 εκατ. ευρώ από τους τουρίστες, που καταφθάνουν στο λιμάνι με κρουαζιερόπλοια.
Τι φταίει που η Θεσσαλονίκη δεν είναι Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Βαλέτα, Βαρκελώνη, από άποψη προσέλκυσης κρουαζιερόπλοιων; Στο ερώτημα αυτό κλήθηκαν να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση με θέμα την κρουαζιέρα, που διοργάνωσαν ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Εταιρεία (ΜΑΘ ΑΕ).
Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί άγνωστο προορισμό στις ΗΠΑ, η οποία είναι βασική αγορά του κλάδου της κρουαζιέρας παγκοσμίως. Επιπλέον παράγοντες όπως η απουσία ενός φορέα με αποκλειστικό αντικείμενο την κρουαζιέρα, λειτουργούν επίσης αποδυναμωτικά για την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων στην πόλη.
Τόσο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), Στέλιος Αγγελούδης, όσο και ο Λουκάς Τσακιρίδης, ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού γραφείου, που εξειδικεύεται στις πωλήσεις της κρουαζιέρας, πρότειναν στην εκδήλωση τη δημιουργία μόνιμης υπηρεσίας ή «κατευθυντήριου» για την κρουαζιέρα, υπό την αιγίδα του δήμου ή της περιφέρειας.
Κατά τον κ. Τσακιρίδη, αυτή τη στιγμή η πόλη δεν μπορεί δυστυχώς να υποδεχτεί μεγάλη εταιρεία κρουαζιέρας ή μεγάλα κρουαζιερόπλοια, γιατί, όπως υποστήριξε, δεν έχουν λυθεί πολλά θέματα.
Από την πλευρά του, ο κ. Αγγελούδης σημείωσε ότι «προ διετίας, που παρουσιάσαμε τη Θεσσαλονίκη στην παγκόσμια έκθεση κρουαζιέρας στο Μαϊάμι, διαπιστώσαμε έκπληκτοι ότι οι πιθανοί πελάτες μας γνώριζαν τον Όλυμπο, τη Βεργίνα και το Άγιον Όρος, αλλά όχι τη Θεσσαλονίκη».
Σύμφωνα με τον κ. Αγγελούδη, από 11.049 επιβάτες κρουαζιέρας το 2010, η Θεσσαλονίκη προσέλκυσε πέρυσι 14.693 με 18 πλοία, ενώ φέτος αναμένονται 25 κρουαζιερόπλοια και 18.000 – 24.000 επιβάτες.
Ο πρόεδρος του ΟΛΘ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει λιμάνι εκκίνησης (Home port) για κρουαζιερόπλοια.
«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι κάθε φορά που πηγαίνουμε στο εξωτερικό για να διαφημίσουμε τη Θεσσαλονίκη ως προορισμό, άλλοι χίλιοι κάνουν το ίδιο πράγμα για το δικό τους λιμάνι», σημείωσε ο κ. Τσακιρίδης, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες κρουαζιέρας «ζητούν» συγκεκριμένα πράγματα, προκειμένου να εντάξουν έναν προορισμό στο πρόγραμμά τους.
Πηγή: www.tanea.gr
Φωτογραφία: www.facebook.com/royalcaribbean