Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Κατάργηση υποχρεωτικής τετραετούς ανανέωσης ηλεκτρονικού αναγνώσιμου σήματος στα τουριστικά λεωφορεία

Καταργείται η υποχρέωση εφοδιασμού ηλεκτρονικού αναγνώσιμου σήματος στα φορτηγά οχήματα (ΔΧ) και στα τουριστικά λεωφορεία (ΔΧ) κάθε τετραετία, με απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Το ηλεκτρονικό αναγνώσιμο σήμα για τα τουριστικά λεωφορεία καθιερώθηκε το 2007, για τους συγκεκριμένους τύπους οχημάτων, με σκοπό να εντοπιστούν παρανόμως κυκλοφορούντα οχήματα, με δεδομένο ότι το επάγγελμα ήταν τότε κλειστό.

Με το ηλεκτρονικό σήμα εφοδιάζονταν για μία και μόνη φορά τα τουριστικά λεωφορεία και το αντικαθιστούσαν στις περιπτώσεις αλλαγής του οχήματος ή σε περίπτωση θραύσης του ανεμοθώρακα (παρμπρίζ).

Το 2017 με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θεσμοθετήθηκε η υποχρέωση κάθε τέσσερα χρόνια, ανεξαρτήτως εάν συνέτρεχαν οι παραπάνω λόγοι, οι συγκεκριμένες κατηγορίες οχημάτων να υποχρεωθούν καταβάλλοντας ένα ποσό προς τις ομοσπονδίες τους προκειμένου να αντικαθιστούν τα ηλεκτρονικά σήματα.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Σήμερα, με δεδομένη την απελευθέρωση των συγκεκριμένων επαγγελμάτων, καταργείται η υποχρέωση ανανέωσης του σήματος κάθε τετραετία.

Τα φορτηγά οχήματα και τα τουριστικά λεωφορεία διατηρούν μόνο την υποχρέωση να φέρουν το συγκεκριμένο σήμα και να το ανανεώνουν στις περιπτώσεις αντικατάστασης του οχήματος ή σε περίπτωση φθοράς για οποιαδήποτε αιτία.

Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία με σκοπό να απαλλαγούν από την υποχρέωση ανανέωσης του σήματος περίπου 70.000 μεταφορείς και επιπλέον, να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις Ομοσπονδίες των Αυτοκινητιστών για την προμήθεια του σήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η αξία του ηλεκτρονικού σήματος καθορίζεται από την κάθε Ομοσπονδία με αντίτιμο που κυμαίνεται από 40 έως 60 ευρώ.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media