Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Κάστρο Σκιάθου: Αποκατάσταση και ανάδειξη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δημοπρατείται το έργο της ασφαλούς πρόσβασης στο Κάστρο της Σκιάθου, που χρηματοδοτεί με 1.928.200 ευρώ το ΕΣΠΑ 20104 – 2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προχωρά σε διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου για την «Αποκατάσταση και στερέωση των βάθρων της γέφυρας, Κατασκευή νέας γέφυρας, Αποκατάσταση Πύλης και Ανάπλαση του μονοπατιού πρόσβασης στο Κάστρο Σκιάθου».

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 – 2020 με συνολικό προϋπολογισμό 2.820.200 ευρώ την αποκατάσταση και ανάδειξη του εμβληματικού μνημείου της Σκιάθου, αφού εκτός από το υπό δημοπράτηση έργο, σε εξέλιξη βρίσκεται η συντήρηση τεσσάρων ναών και άλλων κτηρίων στο εσωτερικό του Κάστρου, που υλοποιείται με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Στόχος του υπό δημοπράτηση έργου είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που καταγράφονται στο Κάστρο Σκιάθου και συγκεκριμένα της επικινδυνότητας της πρόσβασης και της υποβάθμισης του χώρου της εισόδου και του εσωτερικού του.

Οι εργασίες αφορούν στην αποκατάσταση της πρόσβασης και της Πύλης του Κάστρου.

Ειδικότερα, περιλαμβάνονται εργασίες διαμόρφωσης της πρόσβασης, αποκατάστασης της πύλης και του συνεχόμενου νότιου τείχους και κατασκευή νέας γέφυρας στη θέση της παλιάς, μετά από την επισκευή των λίθινων βάθρων, καθώς και εργασίες αποκατάστασης της ευστάθειας των βράχων τόσο στην περιοχή των βάθρων όσο και της πύλης και του νότιου τείχους.

Το Κάστρο Σκιάθου βρίσκεται σε μικρή χερσόνησο στη βόρεια άκρη του νησιού και αποτελεί σημαντικό μνημείο ως δείγμα μεσαιωνικού οχυρωμένου οικισμού.

Είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο με την αρ. 3988/21-9-1965 ΥΑ (ΦΕΚ 644/Β/2-10-1965).

Κτίσθηκε τον 14ο αιώνα και αποτελούσε το μοναδικό οικισμό της Σκιάθου μέχρι το 1823, οπότε εγκαταλείφθηκε και κατοικήθηκε η σημερινή πόλη στο λιμάνι.

Η εγκατάλειψη του οικισμού είχε ως αποτέλεσμα σταδιακά την πλήρη ερείπωσή του.

Ο οχυρωματικός οικισμός περιβαλλόμενος από τείχη, καταλαμβάνει έκταση περίπου 25 στρεμμάτων και βρίσκεται σε απόκρημνη τοποθεσία, πάνω σε απομονωμένο βράχο που βρέχεται από παντού από τη θάλασσα.

Επικοινωνεί με την ξηρά με στενή λωρίδα γης στα νότια, όπου υψωνόταν η κατεστραμμένη πλέον ξύλινη γέφυρα που φερόταν σε υψηλά λιθόκτιστα βάθρα.

Από το 1930 η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται με λιθόστρωτο μονοπάτι και σκαλοπάτια. Τοξωτή πύλη οδηγεί στο εσωτερικό του κάστρου όπου πλήθος ερειπίων καλύπτονται από πυκνή βλάστηση και λιθοσωρούς.

Ως προς το έργο που υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, αυτό περιλαμβάνει εργασίες στερέωσης στο Ναό Γεννήσεως Χριστού, στο Ναό Αγίου Νικολάου, στο Ναό Παναγίας Πρέκλας, στο Ναό Παναγίας Μεγαλομάτας, στο Τζαμί και στο Κτίριο διοίκησης, καθώς και εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του κεντρικού λιθόστρωτου δρόμου και των βασικότερων παράπλευρων αρτηριών που οδηγούν στους ναούς, με φωτογραφική τεκμηρίωση, τοποθέτηση πινακίδων δημοσιότητας, παραγωγή ενημερωτικών εντύπων και προμήθεια φορητών μεταλλικών ραμπών ΑμεΑ.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media