Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Kassiopi project: Επεισοδιακή η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης της μεγάλης επένδυσης στην Κέρκυρα

 

Επεισοδιακή προδιαγράφεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης της επένδυσης Kassiopi project, της αμερικανικής NCH Capital στην Κασσιόπη της Βόρειας Κέρκυρας.

Το τελευταίο επεισόδιο αφορά στο αίτημα της NCH Capital προς το Δημοτικό Συμβούλιο του νεοσύστατου Δήμου Βόρειας Κέρκυρας να εγκρίνει την υψομετρική μελέτη των κοινόχρηστων δρόμων στην έκταση της επένδυσης. Την τελευταία που απαιτείται για να ολοκληρωθεί ο φάκελος αδειοδότησης και να ξεκινήσουν τα έργα.

RevitUp – Digital & Revenue Management

Σε ό,τι αφορά το τυπικό σκέλος της υπόθεσης, η αίτηση κατατέθηκε από την NCH Capital στις 16/9/2019 και, όπως επισημαίνει η πλευρά της εταιρείας, θα έπρεπε να έχει απαντηθεί το αργότερο εντός 60 ημερών σύμφωνα με όσα προβλέπει ο κώδικας διοικητικής διαδικασίας.

Επί της ουσίας, η έγκριση που εκκρεμεί φαίνεται πως εξελίσσεται σε μάχη χαρακωμάτων, με εμπλεκόμενους τους επενδυτές, ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες και τοπικούς φορείς οι οποίοι αντιδρούν στο έργο για διαφορετικούς λόγους, αλλά και πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις.

Η υλοποίηση της επένδυσης χωρίς άλλες καθυστερήσεις φέρεται να αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου (μαζί με το Ελληνικό). Το ξεκαθάρισε μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός επεσήμανε πως η έκταση έχει παραχωρηθεί στους ιδιώτες από το 2012 και στο πρώτο εξάμηνο της νέας κυβέρνησης εκδόθηκαν όλες οι απαιτούμενες άδειες για την υλοποίησή της.

Εκκρεμεί μόνο, όπως τόνισε, η έγκριση της υψομετρικής μελέτης από το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας. Ο Α. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τυπικό το θέμα καθώς ήδη έχουν εκδοθεί οι σχετικές άδειες από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο υπουργός τόνισε με έμφαση πως, κατά τη γνώμη του, το αίτημα θα έπρεπε να έχει εγκριθεί ήδη από το Δεκέμβριο. Ανέφερε, ταυτόχρονα, πως ο δήμαρχος της Βόρειας Κέρκυρας υποσχέθηκε πως το θέμα θα έχει λήξει την επόμενη εβδομάδα.

Ο  κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για τη σύγκρουση μεγάλων τοπικών συμφερόντων, τα οποία δεν θέλησε να κατονομάσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα της NCH Capital προωθείται για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας στη συνεδρίαση της επόμενης Δευτέρας.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν είναι βέβαιο πως θα συμβεί, με την κυβέρνηση, τους επενδυτές, τοπικούς φορείς και οικονομικούς παράγοντες που αντιδρούν στο έργο να φέρονται να πιέζουν πως διαφορετικές κατευθύνσεις.

Τοπικοί φορείς, μάλιστα, φέρονται να έχουν καλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο να μην αποφασίσει για το θέμα μέχρις ότου εκδοθούν δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν.

Σύμφωνα με την πλευρά της εταιρείας, εκκρεμεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων, η οποία αφορά αίτημα ακύρωσης του χαρακτηρισμού ως μη δασικής μιας έκτασης 12.560,51 τ.μ. εντός του ακινήτου. Η υπόθεση έχει εκδικαστεί και αναμένεται η απόφαση.

Κατά της επένδυσης στην Κασσιόπη κατατέθηκαν μέχρι σήμερα 10 προσφυγές (οι επτά στο Συμβούλιο της Επικρατείας), οι οποίες απορρίφθηκαν στο σύνολό τους.

 

Πηγή: www.euro2day.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media