Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Κάλυψη από το Δημόσιο 40% – 60% της απώλειας των αποδοχών εργαζομένων που περνούν σε μερική απασχόληση

 

Σε τροχιά μπαίνει για το φετινό καλοκαίρι το πρόγραμμα επιδότησης της απώλειας μισθού για εργαζομένους που περνούν από πλήρη απασχόληση σε μειωμένο ωράριο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο το πρόγραμμα να συμπεριλάβει τελικά την εστίαση και τα ξενοδοχεία, κυρίως τα 12μηνης διάρκειας.

Εκτιμάται πως πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι θα μπουν στο σχήμα της επιδότησης που θα αναπληρώνει, το 40% – 60% της απώλειας του μισθού και των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών, λόγω μειωμένου ωραρίου απασχόλησης.

Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο του ειδικού Κοινοτικού Ταμείου «SURE», που έχει στόχο να ενισχύσει συστήματα μερικής απασχόλησης για να προστατευθούν θέσεις εργασίας και προβλέπεται να θεσμοθετηθεί εντός του Μαΐου, ώστε να «τρέξει» στην Ελλάδα από τον Ιούνιο, αρχικά με κρατικά κονδύλια μέχρι να έρθουν στη συνέχεια τα κοινοτικά.

Το μέτρο της αναπλήρωσης μισθού θα τρέξει το καλοκαίρι μέχρι και το Σεπτέμβριο, στη βάση του γερμανικού μοντέλου Kurzarbeit.

Για παράδειγμα: Εργαζόμενος σε ξενοδοχείο μπαίνει στο σχήμα του προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας και εργάζεται δύο εβδομάδες τον Ιούλιο. Ο καθαρός μισθός του είναι 1.000 ευρώ. Για τον Ιούλιο θα μειωθεί στο 50% λόγω μείωσης απασχόλησης. Θα λάβει από τον εργοδότη 500 ευρώ. Εφόσον ενταχθεί στο πρόγραμμα, αναμένεται να επιδοτηθεί με 250 ευρώ και θα έχει τελικά μείωση 250 ευρώ.

 

Πηγή: www.ethnos.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media