Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Καλά νέα για τον κλάδο των ενοικιαζομένων δωματίων από το 22ο συνέδριο της ΣΕΤΚΕ

Θετικές ειδήσεις για τον κλάδο των ενοικιαζομένων διαμερισμάτων/δωματίων προκύπτουν από το 22ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ανατολικής Κρήτης, Μανόλη Αγιομυργιαννάκη, μια σημαντική εξέλιξη, την οποία ανακοίνωσε η υπουργός Τουρισμού στο συνέδριο, ήταν και η αύξηση της δυναμικότητας των μονάδων ενοικιαζομένων διαμερισμάτων/δωματίων, με βάση την άδεια λειτουργίας που εκδίδουν, έως 30. Μέχρι σήμερα κάθε μονάδα με δυναμικότητα πάνω από 20 διαμερίσματα/δωμάτια, υποχρεούτο να εκδώσει άδεια ξενοδοχείου.

Ο κ. Αγιομυργιαννάκης ανέφερε ότι έχει πλέον θεσμοθετηθεί και νομικά το «καλάθι πρωινού», που θα πιστοποιείται από τη Συνομοσπονδία του κλάδου. Οι πιστοποιήσεις θα ξεκινήσουν μετά από ένα 15ήμερο.

Άλλη σημαντική εξέλιξη αφορά την πιστοποίηση για κατηγοριοποίηση των μονάδων ενοικιαζομένων διαμερισμάτων/δωματίων, αλλά και την κατοχύρωση του διακριτικού τίτλου κάθε επιχείρησης του κλάδου. Αυτά θα διευθετηθούν μέσα από νομοσχέδιο που ήταν σε δημόσια διαβούλευση έως 5 Ιανουαρίου και το Υπουργείο Τουρισμού σκοπεύει να το καταθέσει στη Βουλή, μέσα στο μήνα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εξήγησε ότι ο διακριτικός τίτλος ειδικά θα κατοχυρώνεται μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τα τοπικά, Εμπορικά Επιμελητήρια, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση την οποία θα εκδίδουν οι περιφερειακές ομοσπονδίες του κλάδου. Μάλιστα σύμφωνα με το νόμο της Όλγας Κεφαλογιάννη, μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κόστιζε 580 ευρώ. Κατόπιν παρέμβασης της Συνομοσπονδίας στην Έλενα Κουντουρά το κόστος κατοχύρωσης της διακριτικής ονομασίας μιας επιχείρησης ενοικιαζομένων διαμερισμάτων/δωματίων μειώθηκε στα 180 ευρώ, αλλά κατόπιν νέας παράστασης της Συνομοσπονδίας, συμφωνήθηκε το κόστος να μην υπερβαίνει τα 50 ευρώ. Τονίζεται δε ότι την κατοχύρωση διακριτικής ονομασίας, ο νέος νόμος θα την καθιστά υποχρεωτική, προβλέποντας και σχετικό πρόστιμο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Από 1 Ιανουαρίου 2019 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της υποχρεωτικής «Γνωστοποίησης Λειτουργίας», η οποία πρόκειται να αντικαταστήσει τα Σήματα Λειτουργίας κάθε μονάδας ενοικιαζομένων διαμερισμάτων/δωματίων. Τα Ειδικά Σήματα με την ετήσια παράταση που δόθηκε από το υπουργείο, θα λήξουν 31 Δεκεμβρίου 2018.

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη, όπως είπε ο κ. Αγιομυργιαννάκης, είναι ότι το υπουργείο δέχθηκε η κατηγοριοποίηση να είναι προαιρετική, σύμφωνα με το νόμο που θα ψηφιστεί. Θα έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του κάθε επιχειρηματία αν θα ακολουθήσει τη διαδικασία πιστοποίησης της μονάδας του με βάση τα κριτήρια που θα τεθούν για την κατάταξή του σε «κλειδιά». Όποιος δεν το πράξει δεν θα έχει ποινές, αλλά θα έχει ένα αδιαβάθμητο κατάλυμα. Πιθανότατα, όμως, θα αντιμετωπίσει άλλα ζητήματα όπως π.χ. αποκλεισμό από προγράμματα ΕΣΠΑ, ή συμμετοχή σε προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού κ.λπ.

Την αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση σε κλειδιά θα κάνουν ιδιωτικές, πιστοποιημένες εταιρείες, στις οποίες θα απευθυνθεί η Συνομοσπονδία και με τις οποίες θα επιδιώξει να συμβληθεί διαπραγματευόμενη μια συμφέρουσα τιμή για τα μέλη του κλάδου.

 

Πηγή: www.anatolh.com