Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Καλά νέα για τον ελληνικό τουρισμό

EOT46

Οι αεροπορικές και οι οδικές αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό στην Ελλάδα, παρά τις συνθήκες κρίσης που επικράτησαν το φετινό καλοκαίρι στη χώρα, υπόσχονται νέο ρεκόρ αφίξεων για τον ελληνικό τουρισμό.

Δεδομένου ότι το 70% του συνόλου των τουριστών από το εξωτερικό έρχεται στην Ελλάδα αεροπορικά -μάλιστα σε πολλά νησιά το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 90%-, οδηγεί σε χρονιά – ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Αν και το «χτύπημα» που δέχθηκε η αγορά από τα capital controls ήταν μεγάλο, όπως επισημαίνουν ξενοδόχοι και τουριστικές επιχειρήσεις, η ανάκαμψη των κρατήσεων καθιστά μάλλον εφικτό το στόχο για 25 εκατ. τουρίστες φέτος, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο παραπάνω σε σύγκριση με το 2014 (24,2 εκατ.)

Όπως εξηγούν φορείς της αγοράς, το γεγονός πως μετά την επιβολή των capital controls δεν σημειώθηκε σαρωτικό κύμα ακυρώσεων στις προγραμματισμένες κρατήσεις, σε συνδυασμό με τις γενναίες εκπτώσεις στις οποίες προχώρησαν πολλές ξενοδοχειακές μονάδες προκειμένου να περιορίσουν τις ενδεχόμενες απώλειες στη ζήτηση, αποτέλεσαν τα «σωσίβια» της φετινής σεζόν, σε μια περίοδο μάλιστα που ο ανταγωνισμός από την Ισπανία (η οποία διανύει την καλύτερη θερινή περίοδο των τελευταίων χρόνων) βρίσκεται στο ζενίθ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρυθμός των πωλήσεων ελληνικών πακέτων για τις επόμενες εβδομάδες από τη γερμανική αγορά κινείται σε υψηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, ενώ παράλληλα αύξηση καταγράφεται και στους Βρετανούς επισκέπτες.

Παράλληλα, θετικά είναι τα νέα και για άλλες αγορές: οι κρατήσεις για παράδειγμα από την Πολωνία εμφανίζονται αυξημένες κατά 15,5% και φέτος είναι εφικτό ο αριθμός των Πολωνών στην Ελλάδα να ξεπεράσει για πρώτη φορά τους 600.000, ενώ πολύ μεγάλη είναι αυτή τη σεζόν η άνοδος που παρατηρείται και από τους Αυστριακούς επισκέπτες.

Όμως ο εσωτερικός τουρισμός διανύει τη χειρότερη ίσως περίοδο των τελευταίων χρόνων, εξέλιξη που αναμένεται να ρίξει ακόμη πιο χαμηλά τα έσοδα από τον τουρισμό.

Πηγές: www.capital.gr, www.ethnos.gr

Δείτε ολόκληρα τα άρθρα της Βασιλικής Κουρλιμπίνη (ΕΔΩ) στο capital.gr και του Κώστα Νάνου (ΕΔΩ) στο ethnos.gr

Share Post