Σάββατο 18 Μαϊου 2024

Γιάννης Χατζής (Π.Ο.Ξ.): Tο 2023 θα αποτελέσει νέο ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό

Ο ροδίτης ξενοδόχος, νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Χατζής, παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη μετά την εκλογή του στην εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Χατζή

1. Είναι για μένα μεγάλη τιμή και ευθύνη να ηγούμαι του πανελλήνιου συνδικαλιστικού βραχίονα των ξενοδόχων. Στη χώρα μας, υπάρχει μεγάλη ανομοιογένεια μεταξύ των περιοχών τόσο στο είδος της πελατείας όσο και των ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Αδιαμφισβήτητα αυτή είναι η ομορφιά και το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Παρόλα αυτά η δουλειά μας είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς μέσα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων πρέπει να αφουγκραζόμαστε και να εκπροσωπούμε κάθε Έλληνα ξενοδόχο με μια ενιαία φωνή.

2. Σε γενικές γραμμές το 2023 φαίνεται ότι θα αποτελέσει νέο ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Είναι απαραίτητο να υπογραμμίσουμε ότι η αύξηση εσόδων δεν μεταφράζεται με αναλογικότητα σε βελτιώσεις εταιρικών καθαρών θέσεων καθώς αφενός, τα λειτουργικά έσοδα και τα λειτουργικά έξοδα είναι πληθωρισμένα με διαφορετικούς δείκτες και αφετέρου, υπάρχει τεράστια προσφορά νέων κλινών σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Είναι επίσης σημαντικό να επισημάνουμε ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης δεν κατανέμεται ισόρροπα σε όλους τους προορισμούς της χώρας.

3. Η Ελλάδα αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή και αξιόπιστο μεσογειακό προορισμό με ισχυρό brand και εξαιρετικό value for money. Αυτό αποδείχθηκε φέτος όπου πολλές περιοχές της χώρας κατέγραψαν αξιόλογη αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού και των εσόδων. Υπάρχει δυναμικό ενδιαφέρον από τη βρετανική αγορά για την Ελλάδα το 2024 και αυτό αποδεικνύεται τόσο με τη διψήφια αύξηση των προκρατήσεων όσο και με την αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων. Παρά την ήπια ύφεση που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες, είμαι αισιόδοξος τόσο για τη χώρα μας όσο και για τη Ρόδο ειδικότερα. Παρόλα αυτά, η σύγχρονη ιστορία μας έχει διδάξει ότι η ζήτηση στον τουρισμό είναι πολύ ελαστική σε εξωγενείς παράγοντες και συνεπώς είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

4. Έχουμε δηλώσει ότι δεν συναινούμε σε καμία αύξηση τέλους ή φόρου που επιβαρύνει το τουριστικό μας προϊόν και πλήττει δυσανάλογα την ανταγωνιστικότητά μας. Σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση, είναι σημαντικό που υπάρχει επιτέλους, έστω και με σχεδόν δέκα χρόνια καθυστέρηση, πολιτική βούληση να ρυθμιστεί η ανεξέλεγκτη αυτή δραστηριότητα. Ωστόσο, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις διεθνείς εξελίξεις. Η Ομοσπονδία μας θα καταθέσει προτάσεις άμεσα για τη βελτίωση του πλαισίου.

 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Χατζή στο: www.dimokratiki.gr