Δευτέρα 20 Μαϊου 2024

Η ιστορική γαστρονομική εξέλιξη της Χαλκιδικής

Από την εποχή του Αριστοτέλη, τους κλασσικούς χρόνους, αργότερα τη Βυζαντινή περίοδο, κατά την οποίοι οι ντόπιοι εργάζονται και καλλιεργούν τις εκτάσεις των Μοναστηριών και μέχρι τη σύγχρονη εποχή, η Χαλκιδική αποτελεί έναν τόπο ευλογημένο, με πλούσια παραγωγή αγροτικών προϊόντων, με αναπτυγμένη κτηνοτροφία, αλλά και πολλά ψάρια και οστρακοειδή από τις θάλασσες που βρέχεται.

Η ποικιλία των υλικών, πράγμα σπάνιο για την υπόλοιπη επικράτεια, αλλά και οι διαφορετικοί πολιτισμοί που συναντιούνται, δημιουργούν τη γαστρονομική ταυτότητα της Χαλκιδικής που εξελίσσεται σταθερά στην πορεία όλων αυτών των αιώνων.

Οι κυριότερες επιρροές προέρχονται από την αρχαιότητα, τη Μεσόγειο, την Οθωμανική κατοχή, τους Μικρασιατικούς πληθυσμούς αλλά και από την Αθωνική πολιτεία και την πλούσια, μοναστηριακή γαστρονομική παράδοση.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Από την αρχαιότητα έρχονται τα αμπέλια, με αναφορές για την καλλιέργειά τους ήδη από τον 5ο αι. π.Χ., το λάδι, τα φρούτα, τα οποία τρώγονταν αποξηραμένα, χόρτα κάθε είδους, ξηροί καρποί, σιτηρά και δημητριακά που γίνονται ψωμί ή τρώγονται ως χυλός, μέλι και βότανα.

Οι αρχαίοι είναι χορτοφάγοι κατά κύριο λόγο και τα κρέατα τρώγονται σε ειδικές περιστάσεις, κυρίως μάλιστα μετά από θυσίες, σε αντίθεση με τα ψάρια που είναι άφθονα στη διατροφή τους.

Το τυρί αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής και χρησιμοποιείται ως καρύκευμα πάνω από τα φαγητά για να τα νοστιμίσει.

Η μαγειρική στηρίζεται κατά βάση στα υλικά και όχι σε περίπλοκες τεχνικές.

Οι γλυκιές και ξινές γεύσεις ανακατεύονται στα αρχαία πιάτα και το ξύδι και ο χυμός από άγουρα φρούτα όπως σταφύλια, ρόδια, χρησιμοποιούνται για ξινό.

Οι αναφορές στο παρελθόν της γαστρονομίας της Χαλκιδικής είναι πολλές και ποικίλες και κουβαλούν ιστορία, παράδοση και πολλούς πολιτισμούς.

Η τοπική κουζίνα είναι ένα κράμα των πλούσιων υλικών που προσφέρει η Χαλκιδικιώτικη γη και προέρχονται τόσο από τις ορεινές όσο και από τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοια πληθώρα υλικών. Σε μια εποχή μάλιστα που οι καταναλωτές αναγνωρίζουν την ποιοτική διαφορά στα προϊόντα και τη γεύση, η Χαλκιδική αποτελεί ένα μέρος με ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα και προσελκύει το ενδιαφέρον διάσημων σεφ, αλλά και foodies από όλο τον κόσμο.

Ένα τα βασικότερα χαρακτηριστικά της Χαλκιδικιώτικης κουζίνας είναι οι πίτες. Γεμίζονται με τυριά που παράγονται στα ορεινά του νομού, με χόρτα από το βουνό ενώ στις γλυκιές τους εκδοχές, ποτίζονται με αγνό μέλι, προϊόν των αμέτρητων μελισσιών της Χαλκιδικής.

Το εξαιρετικό λάδι, οι μεγάλες πράσινες ελιές Χαλκιδικής ή οι μαύρες σταφιδωτές αποτελούν συμπλήρωμα σε λαχταριστές σαλάτες από τα κηπευτικά της περιοχής.

Τα κρέατα, τα κυνήγια, οι πατάτες του Χολομώντα, τα μανιτάρια, κοτόπουλα γεμιστά με τραχανά, γίνονται μοναδικά πιάτα στα χέρια δημιουργικών σεφ, ενώ αντίστοιχα τα μύδια της Ολυμπιάδας αποτελούν άριστο μεζέ για ούζο και τσιπουροκατανύξεις.

Μοναδικές εμπειρίες δοκιμής κρασιών από τα πολλά οινοποιεία της Χαλκιδικής και εξαιρετικά pairing με τα δημιουργικά πιάτα τοπικών σπεσιαλιτέ.

Γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες από βιολογικά φρούτα και λαχανικά που φτιάχνουν οι γυναίκες των Συνεταιρισμών και μεταφέρουν με θρησκευτική ευλάβεια τις παραδοσιακές συνταγές των μανάδων και των γιαγιάδων.

Σε κάθε γωνιά της Χαλκιδικής υπάρχει μια γαστρονομική έκπληξη και μοναδική εμπειρία για να ζήσει κανείς.

Σημαντικές και συστηματικές προσπάθειες από την Περιφέρεια και τον Οργανισμό Τουρισμού της Χαλκιδικής που αναγνωρίζει τη δυναμική της γαστρονομίας στην εξέλιξη του τουριστικού προϊόντος.

Πρωτότυπες εκδηλώσεις κάθε χρόνο, αξιοποίηση τοπικών υλικών αλλά και σύνδεση με άλλες γαστρονομικές κοινότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού, από το επιτυχημένο project KOUZINA, το οποίο ξεκίνησε από το 2011 και έχει εξελιχθεί σε θεσμό και κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός για την Ανατολική Χαλκιδική.

Αντίστοιχα, το Sani Gourmet, όπου ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γευτεί δημιουργίες βραβευμένων Ελλήνων σεφ, νέων ταλέντων, αλλά και διεθνών, καταξιωμένων σεφ, με αστέρια Michelin σε ένα φεστιβάλ γεύσης, θεσμό που καθιερώθηκε από το 2006.

 

Διαβάστε περισσότερα στο: www.tastehalkidiki.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media