Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

 

Όλα ξεκίνησαν όταν το καλοκαίρι του 1963 μια κρουαζιέρα γνωστών Αθηναίων με το κότερο του αείμνηστου μεγαλοεπιχειρηματία Γιάννη Καρρά, ξεκινά για το Άγιο Όρος με αφορμή τον εορτασμό των 1.000 χρόνων από τη δημιουργία της μοναστηριακής κοινότητας.

Περνώντας από τα ανοικτά της Σιθωνίας, λόγω θαλασσοταραχής μπαίνουν στον Τορωναίο κόλπο. Μετά την καταιγίδα, ο ήλιος έλαμψε πάνω από ένα μαγευτικό τοπίο. Τα τιρκουάζ νερά, οι καταπράσινοι λόφοι και η λευκή άμμος συνέθεσαν το σκηνικό όπου ο Γιάννης Καρράς οραματίστηκε το πολυτελές resort.

Έτσι, αποφασίζει να αγοράσει τη 17.630 στρεμμάτων έκταση, η οποία ανήκε στη Μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους. Ήταν μια έκταση που όπως φαίνεται στην παρακάτω ιστορική φωτογραφία είχε βάλτους, οι οποίοι αποξηράνθηκαν και καλύφθηκαν από τόνους χώματος για να ξεκινήσει η κατασκευή των ξενοδοχείων.

Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 1968 με τη Βίλα Γαλήνη. Το 1976 ανοίγει τις πόρτες του το συγκρότημα Village Inn (που τα τελευταία χρόνια μετονομάσθηκε σε Marina Village & Yacht Club), το ξενοδοχείο Meliton ανοίγει το 1979 και το ξενοδοχείο Sithonia το 1980.

To Porto Carras έγινε ένα κοσμικό σύμβολο για το μοναδικό του design, την πρωτοποριακή (και διαχρονική) αρχιτεκτονική των ξενοδοχείων του, αλλά και για τους διάσημους επισκέπτες του. Πολιτικοί, μέλη βασιλικών οικογενειών και σπουδαίοι καλλιτέχνες, βρήκαν στη Χαλκιδική έναν επίγειο παράδεισο, διαδίδοντας τη φήμη του σε όλο τον κόσμο.

Μετά από χρόνια το συγκρότημα πέρασε στην Εθνική Τράπεζα και το 1999 ιδιοκτήτης του συγκροτήματος, ύστερα από διαγωνισμό, γίνεται ο όμιλος της Τεχνικής Ολυμπιακής. Από τότε η Τεχνική Ολυμπιακή έχει ανακαινίσει πλήρως τα ξενοδοχεία και έχει εκσυγχρονίσει όλες τις εγκαταστάσεις.

 

Η έκταση του Porto Carras πριν ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του συγκροτήματος

 

Φωτογραφία: www.portocarras.com

 

Το Porto Carras σήμερα