Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025

Hμερίδα στο ΙΕΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: «Τουριστική Εκπαίδευση και Κέρκυρα»

studies

 

Στο ΙΕΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Δευθυντή Δ. Μπακύρα και του Συλλόγου Διδασκόντων του εκπαιδευτηρίου διοργανώθηκε ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Τουριστική Εκπαίδευση και Κέρκυρα» στις 23/11/2016.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Φοίβος Καλούδης, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Καββαδίας, από την Ένωση Ξενοδόχων οι Γεράσιμος Βούλγαρης, Δημήτρης Μούτσος, Κατερίνα Χονδρογιάννη και Σπύρος Μίχας, από τους Διευθυντές Ξεν/χειων οι Αλέξανδρος Ανεμογιάννης, Κώστας Καραμπάτσος, Γεράσιμος Τράνακας, Αντώνης Ούρσελμαν, Σπύρος Λαβράνος, Νίκος Τσίγκανος, από το Chef club ο πρόεδρος Αναστάσιος Μπαλανίκας και ο Σπύρος Βουλισμάς, από τους Ξεναγούς ο Μάρκος Παπαγιαννάκης, δύο παλιοί Διευθυντές της Σχολής, Τάκης Παπαγιαννάκης και Μιχάλης Σαλεσιώτης, καθώς και όλοι οι καθηγητές των ΙΕΚ.

1. Οι συμμετέχοντες αρχικά ενημερώθηκαν για την ποιοτική αλλά και την ποσοτική μεταστροφή των νέων μας στην τουριστική εκπαίδευση (βαθμολογίες λυκείου, ξένες γλώσσες και άλλα πτυχία). Μεταστροφή που παρατηρείται να συντελείται εδώ και κάποια χρόνια, με όλο και μεγαλύτερη ζήτηση και πίεση στη δημόσια τουριστική εκπαίδευση.

Το σπουδαιότερο στοιχείο της έρευνας αυτής αποτελεί ότι το ποσοστό νέων από την Κέρκυρα που θέλουν να συμμετέχουν έχει ήδη ξεπεράσει το 90%, ενώ μέχρι το 2012 ήταν μόνο το 10%, όλοι ζήτησαν την αύξηση των εισακτέων, επειδή τα ποσοστά καταρτιζομένων που εισάγονται στα διάφορα τμήματα είναι πολύ χαμηλά (δεν ξεπερνάν το 35% στο τμήμα Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και περίπου 20% στο τμήμα Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης), αυξάνοντες θα πρέπει ανάλογα να δημιουργηθούν καινούργια απογευματινά τμήματα, με βασική προϋπόθεση την αύξηση καθηγητών αλλά και διοικητικού προσωπικού, μέσω προσλήψεων και κινητικότητας.

2. Για τη Σχολή Ξεναγών, ο εκπρόσωπος τους αφού ανέφερε ότι από το 2010 δεν έχει αποφοιτήσει ούτε ένας Ξεναγός ενώ αντίστοιχα υπήρχαν πολλές συνταξιοδοτήσεις και το κενό που υπάρχει καλύπτεται από ανθρώπους που καμία σχέση δεν έχουν με τον κλάδο, ζήτησε τη δραστηριοποίηση όλων για την επαναλειτουργία της Σχολής. Όλοι οι φορείς συμφώνησαν στην αναγκαιότητα επαναλειτουργίας και ότι άμεσα θα πρέπει να ζητηθεί από την Πολιτεία να σταματήσει την παραβατικότητα του να κάνει ο κάθε άσχετος τον ξεναγό προκαλώντας διπλή ζημιά στον τόπο πολιτισμική και ιστορική αλλά και οικονομική.

3. Το Ζαχαροπλαστικό τμήμα, όπως είπαν οι εκπρόσωποι των Ξενοδόχων, Διευθυντών αλλά και το Chef club είναι ένα πάγιο αίτημα να επανέλθει στον τόπο μας γιατί υπάρχει μεγάλη έλλειψη, αλλά και ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό σε ξενοδοχεία αλλά και σε ζαχαροπλαστεία.

4. Η μετεκπαίδευση (Επαγγελματιών), θα πρέπει να στηριχθεί άμεσα είτε με κρατικά κονδύλια είτε μέσω ΕΣΠΑ αφού αποτελεί σπουδαίο όπλο αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η αρχή και η λήξη των μαθημάτων να μην συμπίπτει με την έναρξη του τουριστικού έτους δηλαδή να αρχίζουν αρχές Νοεμβρίου και να τελειώνουν το αργότερο τέλος Μαρτίου ή τέλη Απριλίου ανάλογα με το πότε είναι το Πάσχα.

5. Πρόταση από όλους τους παραβρισκόμενους προς την Περιφέρεια αλλά και τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Καββαδία είναι ότι πρέπει τώρα να υλοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα του τόπου προς τις αρχές και είτε να βρεθεί λύση με την ανέγερση εκπαιδευτηρίου στο οικόπεδο που ανήκει στη Σχολή και βρίσκεται στη θέση Σκέρος Γουβιών (δίπλα στη μαρίνα), είτε να δώσει κάποιο ακίνητο όπως έκαναν όλες οι άλλες πόλεις που διαθέτουν Εκπαιδευτήριο (τελευταία η πόλη του Άργους, υπενθυμίζουμε ότι το Ναύπλιο έχασε τη Σχολή).

Επίσης δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αν κάποια γειτονική περιοχή δώσει ακίνητο η Σχολή να χαθεί από την Κέρκυρα.

Οι καθηγητές και ο διευθυντής του ΙΕΚ υπενθύμισαν ότι πριν τέσσερα χρόνια απετράπη με κινητοποιήσεις η μεθοδευμένη μεταφορά της στα Ιωάννινα. Επίσης επαναφέρθηκε η παλιά πρόταση που είχε γίνει για τη μετεγκατάσταση της στο Καστέλο με ταυτόχρονη δημιουργία Εκπαιδευτηρίου Μεσογειακών Τουριστικών Σπουδών, με λειτουργία ξενοδοχείου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με τους μαθητές της σύμφωνα με τα ελβετικά πρότυπα και που θα ήταν ένας χώρος Φιλοξενίας Υψηλών προσκεκλημένων που θέλουμε να τιμήσουμε είτε σαν Ελλάδα είτε σαν Κέρκυρα.

6. Τέλος ο κος Αντιδήμαρχος ζήτησε τη σύσταση μιας ομάδας που αποτελείται από τον ίδιο και εκπροσώπους ένωσης Ξενοδόχων, Διευθυντών, Ξεναγών, ΙΕΚ Κέρκυρας, Chef club καθώς και τους παλιούς Διευθυντές Σχολής. Η ομάδα αυτή θα επεξεργαστεί άμεσα όλες τις προτάσεις, θα προτείνει ενέργειες και λύσεις ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις όλων, για στήριξη και ποιοτική αναβάθμιση του κερκυραϊκού τουριστικού προϊόντος.