Σάββατο 19 Απριλίου 2025

Χρονιά έντονης αβεβαιότητας με κρατήσεις «last second» το 2021

 

Λίγες ημέρες πριν από το επίσημο «άνοιγμα» του ελληνικού τουρισμού (15 Μαΐου), οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία είναι ακόμη περιορισμένες, κάτι που κάνει τους εμπλεκόμενους στον τουριστικό κλάδο να είναι επιφυλακτικοί για την πορεία των αφίξεων και των εσόδων.

Ο λόγος; Οι αντικρουόμενες εξελίξεις με τους εμβολιασμούς και οι έντονες διακυμάνσεις της πανδημίας αποτρέπουν τους ξένους τουρίστες στο να προχωρήσουν σε κρατήσεις.

 

 

«Το ενδιαφέρον είναι υψηλό, αλλά οι κρατήσεις είναι πολύ λίγες, επειδή οι επιβάτες δεν γνωρίζουν ακόμη υπό ποιες συνθήκες θα ταξιδέψουν και πότε θα είναι ασφαλέστερο το ταξίδι προς έναν προορισμό», λένε χαρακτηριστικά τουριστικοί παράγοντες.

«Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η επίτευξη του 50% των εσόδων του 2019 (33 εκατ. επισκέπτες και 18,2 δισ. ευρώ έσοδα), που εκτιμούσαμε λίγους μήνες πριν, είναι μάλλον ένας πολύ φιλόδοξος στόχος. Οι προσδοκίες και φυσικά τα πλάνα μας για τα έσοδα του 2021 θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα και είναι αυτονόητο πως θα διαμορφωθούν ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εικόνα καθαρή, θα έχουμε στα τέλη του Ιουλίου. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι και εφέτος θα είναι μια χρονιά έντονης αβεβαιότητας και πως οι κρατήσεις για την Ελλάδα θα είναι όχι απλά «last minute», αλλά «last second», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος.

«Όπου έχουμε κόκκινα επιδημιολογικά δεδομένα, θα συνεχίζουν να υπάρχουν κόκκινα οικονομικά δεδομένα και για τις επιχειρήσεις», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «εάν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα υπάρξουν κάποιες κρατήσεις προς το τέλος Ιουνίου».

Εκείνο που επισημαίνουν οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες είναι ότι δεν αρκεί μόνο η Ελλάδα να είναι «πράσινη» επιδημιολογικά, αλλά θα πρέπει να έχει υποχωρήσει η πανδημία και στις μεγάλες αγορές (π.χ. Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία κ.λπ.), από τις οποίες προσδοκά η Ελλάδα τουριστική κίνηση.

 

Πηγή: www.ot.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media