H ζημιά που θα προκληθεί στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του Thomas Cook αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκατ. ευρώ έως 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Η εκτίμηση των 300 εκατ. ευρώ ανήκει στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρη Τάσιο, λαμβάνοντας υπόψη και τις καθυστερήσεις που είχε στις πληρωμές του ο ταξιδιωτικός οργανισμός και αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστές.
Με βάση τους υπολογισμούς των ξενοδόχων της Κρήτης, σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ένα ποσό μεταξύ 80 – 100 εκατ. ευρώ θεωρείται «χαμένο» για όλο το νησί.
Η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Ντίνα Σβύνου, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι το 25% των ξενοδόχων του νησιού συνεργάζεται με την Thomas Cook.
O Μάκης Κουκουλάκης μέλος της επιτροπής τουρισμού στη Σκιάθο δήλωσε: «Η αγωνία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στους Έλληνες επιχειρηματίες έχει χτυπήσει κόκκινο. Στη Σκιάθο το 20% – 25% των κλινών συνεργαζόταν με την Thomas Cook καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για το νησί και τους επιχειρηματίες. Αυτή τη στιγμή έχουμε 3.000 – 5.000 τουρίστες που περιμένουν να φύγουν».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κεφαλλονιάς, Γεράσιμος Τιμοθεάτος, δήλωσε: «Πρόκειται για μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή και στην Κεφαλλονιά, αλλά και σε ολόκληρο τον τουριστικό κλάδο παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 800 τουρίστες στο νησί με πολλούς από αυτούς να έχουν κλείσει το αεροπορικό πακέτο και όχι αυτό της διαμονής. Οπότε για αυτούς υπάρχει το ζήτημα πώς θα φύγουν από την Κεφαλλονιά. Εδώ στο νησί μας υπάρχουν οι ξενοδόχοι που συνεργάζονταν και μένουν ξεκρέμαστοι με εκατομμύρια οφειλόμενα και πρέπει να δει και η Πολιτεία τι θα γίνει με τους Έλληνες επιχειρηματίες».
Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων στην Κέρκυρα, Μπάμπης Βούλγαρης έκανε λόγο για «τσουνάμι» μετά την κατάρρευση της εταιρείας, ενώ ανέφερε ότι στο νησί βρίσκονται 3.000 τουρίστες μέσω Thomas Cook.
Μία ακόμη αρνητική παράμετρος που θα πρέπει να προσμετρηθεί έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ο ταξιδιωτικός οργανισμός πραγματοποιούσε τις πληρωμές του μετά από διάστημα δύο έως τριών μηνών, επομένως είναι κρίσιμη για τους Έλληνες ξενοδόχους η χρονική συγκυρία, που περιλαμβάνει το διάστημα από τα μέσα Ιουλίου και μετά- την πλέον κρίσιμη, αντίστοιχα, περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό.
«Στην ΠΟΞ προσπαθούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος του προβλήματος και της ζημίας που έγινε για τον ξενοδοχειακό κλάδο της χώρας μας. Η ζημία σίγουρα θα είναι πολύ μεγάλη και θα έχει και σημαντικές προεκτάσεις καθώς, για παράδειγμα, θυγατρική της Thomas Cook είχε λάβει και δάνεια από ελληνική/ές τράπεζες για να επεκτείνει το δίκτυο των ξενοδοχείων της στη χώρα μας. Το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει σταδιακά καθώς πρόκειται για μεγάλο Όμιλο, με πολλές θυγατρικές και σε τούτη τη φάση δεν γνωρίζουμε η κατάρρευση της μητρικής τι σημαίνει για τις επιχειρήσεις που ήταν θυγατρικές ή συνδεδεμένες», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος.
Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, ο ξενοδοχειακός κλάδος είναι αυτός που δέχεται τους περισσότερους «τριγμούς» από την κατάρρευση του τουριστικού οργανισμού, σε ένα ποσοστό 80% και το υπόλοιπο 20% αναλογεί στους τουριστικούς πράκτορες, που είναι οι τοπικοί συνεργάτες.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι προχθές η Thomas Cook είχε πάνω από 1.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα, εκ των οποίων 640 απασχολούνται στα τέσσερα ιδιόκτητα ξενοδοχεία του ομίλου στη χώρα μας.
Πηγές: www.newmoney.gr, www.protothema.gr, www.grtimes.gr, www.dealnews.gr