Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

HOTREC: Οι Ευρωπαίοι ξενοδόχοι επαινούν απαγόρευσης συγχώνευσης Booking – Etraveli

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλόκαρε επίσημα την εξαγορά του ομίλου Etraveli από την Booking Holdings.

Η ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία επικροτεί την απόφαση – ορόσημο, που αναγνωρίζει τις αρνητικές επιπτώσεις της συγχώνευσης σε διάφορα τμήματα του τουριστικού οικοσυστήματος, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα των καταλυμάτων.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Για τη HOTREC η απόφαση συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την τιθάσευση της δύναμης μιας από τις μεγαλύτερες και πιο επιδραστικές διαδικτυακές πλατφόρμες, η οποία επηρεάζει τις καθημερινές δραστηριότητες δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον ξενοδοχειακό  κλάδο.

Σε περίπτωση έγκρισης της συγχώνευσης, η Booking θα μπορούσε να συνενώσει τις διάφορες υπηρεσίες της και να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την κυριαρχία της στην ξενοδοχειακή αγορά.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη της HOTREC, το μερίδιο αγοράς της Booking στην αγορά των ξενοδοχειακών καταλυμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά από 60% το 2013 σε 71% το 2021.

Η Γενική Διευθύντρια της HOTREC Marie Audren δήλωσε:

«Η HOTREC κρούει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για την ισχύ της Booking στην αγορά και τον αντίκτυπό της στους Ευρωπαίους ξενοδόχους. Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λαμβάνει υπόψη αυτές τις ανησυχίες και είναι καλοδεχούμενη. Η HOTREC θα παραμείνει σε επαγρύπνηση και θα αντιδράσει έντονα σε οποιεσδήποτε επιχειρηματικές αποφάσεις που επηρεάζουν αρνητικά τις μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις».

Οι Eυρωπαίοι ξενοδόχοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την αθέμιτη συμπεριφορά των ισχυρών διαδικτυακών ταξιδιωτικών πρακτόρων (OTA).

Για παράδειγμα, η μελέτη της HOTREC για τα κανάλια διάθεσης δωματίων δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς ξενοδόχους (55%) «αισθάνονται ότι πιέζονται από τους OTA να αποδεχθούν όρους και προϋποθέσεις (π.χ. σχετικά με την πολιτική ακύρωσης, ειδικές εκπτώσεις) που διαφορετικά τα ξενοδοχεία δεν θα προσέφεραν».

Παρόλο που η απόφαση είναι σημαντική από την άποψη του ανταγωνισμού, η HOTREC υπενθυμίζει επίσης τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν επιτευχθεί σε νομοθετικό επίπεδο με την εφαρμογή της Πράξης για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA).

Η Πράξη αποτελεί ένα  σημαντικό ορόσημο για τον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς εισάγει την απαγόρευση όλων των ρητρών ισοτιμίας τιμών, οι οποίες εμποδίζουν τους ξενοδόχους να προσφέρουν καλύτερη τιμή στα δικά τους κανάλια σε σχέση με την πλατφόρμα.

Επιπλέον, θα παρέχει στους επιχειρηματικούς χρήστες καλύτερη πρόσβαση στα δεδομένα που παράγονται από τις καταχωρίσεις τους.

Τον Ιούλιο του 2023, η Booking δήλωσε ότι δεν πληροί ακόμη τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ρυθμιστής πρόσβασης  σύμφωνα με την Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA). Η HOTREC κατέγραψε την απόφαση και παρακολουθεί στενά τη φάση εφαρμογής της  DMA και τις πρακτικές των OTA έναντι των επιχειρηματικών χρηστών τους.

 

Τι είναι η HOTREC;

Η HOTREC (Association of Hotels, Restaurants, Bars & Cafés in Europe), είναι ο Οργανισμός που αποτελεί την ευρωπαϊκή «ομπρέλα» των επιχειρήσεων των κλάδων της φιλοξενίας και εστίασης.

Στον Οργανισμό συμμετέχουν 47 Ενώσεις – Μέλη από 36 ευρωπαϊκές χώρες και η χώρα μας εκπροσωπείται από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΞΕΕ).

Post Tags
Share Post