Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Χάρης Θεοχάρης: Οι επτά πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού

 

Τους επτά πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού, για την περίοδο 2021 – 2030, παρουσίασε από το βήμα της Βουλής, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2020, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού.

Πυλώνας πρώτος, η προσβασιμότητα και η διασυνδεσιμότητα τόσο στο φυσικό όσο και στον ψηφιακό άξονα. Με καταγραφή των τουριστικών ροών, αξιολόγησή τους αλλά και δημιουργίας σεναρίων ροών για τα επόμενα χρόνια.

Δεύτερος πυλώνας, ιδιωτικές υποδομές και βιώσιμη διαχείριση και ανάπτυξη. Με αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και βελτίωση στους άξονες με οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Πυλώνας τρίτος, Δημόσιες Υποδομές και Διαχείριση της Εμπειρίας. Με Αξιολόγηση της εμπειρίας του επισκέπτη, αλλά και καταγραφή των σημείων που είναι προς βελτίωση.

Πυλώνας τέταρτος, εκπαίδευση και κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού. Με απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού του κλάδου και των δεξιοτήτων, αλλά και αξιολόγηση των ελλείψεων με νέες εκπαιδευτικές δομές σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης και με κίνητρα για επανεκπαίδευση.

Πέμπτος, προϊοντική ανάπτυξη, προώθηση και προβολή. Με χαρτογράφηση της ζήτησης, της ελληνικής προσφοράς αλλά και της ανταγωνιστικής προσφοράς. Στόχος είναι η δημιουργία συγκεκριμένων τουριστικών προϊόντων, αποβλέποντας στη γεωγραφική και χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Έκτος, συνεργατική διακυβέρνηση. Με χαρτογράφηση των δομών και λειτουργιών του Υπουργείου και των εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο τη δημιουργία μηχανισμών δημοσίου διαλόγου και διαχείρισης προορισμών.

Έβδομος πυλώνας, ρυθμιστικό και κανονιστικό πλαίσιο. Με κωδικοποίηση της νομοθεσίας και ανάλυση των νομοθετικών κενών.

RevitUp – Digital & Revenue Management

Ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στη δουλειά που έχει γίνει από την ημέρα που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Δουλειά, που στον τομέα του τουρισμού έχει φέρει σημαντικές συμφωνίες με την εγκαινίαση νέων γραμμών για το 2020 που υπεγράφησαν πρόσφατα, όπως η γραμμή Σανγκάη – Αθήνα και Μπαχρέιν – Μύκονος.

Ο Υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την έναρξη της γραμμής Ντόχα – Σαντορίνη, ενώ αναφέρθηκε και στις νέες στρατηγικές επενδύσεις που έλαβαν προχθές το «πράσινο φως» από τη Διυπουργική Επιτροπή, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν στον τουριστικό κλάδο 2.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής στοιχεία, από τα οποία προκύπτει πως το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2019 οι τουριστικές εισπράξεις είναι πάνω από τα τουριστικά έσοδα που κατεγράφησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018.

Από τα στοιχεία προκύπτει επίσης πως το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2017 τα έσοδα υπολείπονταν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ από τα συνολικά έσοδα του 2016, ενώ το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2018 τα έσοδα ήταν 500 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα έσοδα που είχαν καταγραφεί στο σύνολο του 2017.

«Όλα αυτά ενώ είχαμε να διαχειριστούμε την πτώχευση της Thomas Cook, φέρνοντας διατάξεις προς όφελος επιχειρήσεων και εργαζομένων», είπε ο Υπουργός Τουρισμός και συμπλήρωσε «η επιτυχία αυτής της χρονιάς απαντάει στην κακόπιστη κριτική που είχαμε να αντιμετωπίσουμε από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media