Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025

Χαλκιδική: Πάνω από 500 εκατ. για 10 μεγάλα ξενοδοχεία

Δέκα μεγάλες τουριστικές επενδύσεις με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 500.000.000 ευρώ πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια ή έχει δρομολογηθεί η υλοποίησή τους στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο.

Τα τελευταία χρόνια έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση τουλάχιστον πέντε μεγάλων επενδύσεων: Sani Dunes, Ikos Οlivia, Pomegranate Wellness Spa Hotel, Mirragio Thermal Spa Resort και Eagles Villas.

Eπίσης, δρομολογούνται άλλες πέντε μεγάλες επενδύσεις εκ των οποίων τέσσερις στην Κασσάνδρα και μία στη Σιθωνία θα υλοποιηθούν από τον όμιλο Σαββίδη, από τον επιχειρηματία Γεράσιμο Μπακογιάννη, από τη Mεντεκίδης Κατασκευαστική και από εταιρεία στην οποία συμμετέχει και ο ινδικών συμφερόντων όμιλος ΤΑΤΑ.

Φέτος, η Χαλκιδική προσέλκυσε περίπου 1.100.000 τουρίστες, εκ των οποίων οι 500.000 προέρχονταν από τις βαλκανικές αγορές, ενώ η τουριστική σεζόν διήρκησε 150 ημέρες.

Ωστόσο, ο κ. Τάσιος επισημαίνει ότι παρά το σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον για την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχείων, το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει αβέβαιο στον τομέα, καθώς η πολιτεία αδυνατεί να ελέγξει φορολογικά τις ενοικιάσεις ακινήτων τύπου Airbnb, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στη Χαλκιδική να διατίθενται πλέον πάνω από 5.000 τέτοιου είδους ακίνητα για τη βραχυχρόνια διαμονή των τουριστών χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές.

Έτσι, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση κατέγραψε φέτος αύξηση στη Χαλκιδική 7% – 10%, η κερδοφορία των αδειοδοτημένων από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού 500 ξενοδοχειακών μονάδων αυξήθηκε οριακά, γιατί ένα σημαντικό πλέον μέρος των τουριστικών εσόδων κατευθύνεται σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα.

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ του Στάθη Κουσουνή στο kathimerini.gr.