Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Χαλκιδική: Μειωμένες οι πληρότητες των ξενοδοχείων σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017

 

Οι τουριστικοί φορείς της Χαλκιδικής εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν και λένε ότι θα είναι ευχαριστημένοι αν η χρονιά κρατηθεί στα επίπεδα του 2017, ένα έτος εξαιρετικό για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και για τη Χαλκιδική ειδικότερα.

«Η χρονιά για τη Χαλκιδική δεν ξεκίνησε καλά τον Ιούνιο, λόγω καιρικών συνθηκών. Πέραν αυτού, το τελευταίο δίμηνο έχει επανακάμψει δυναμικά η Τουρκία, που κάνει προσφορές της τάξης του 15%, με αποτέλεσμα ένας πελάτης που στην Ελλάδα, με μία συγκεκριμένη τιμή, παίρνει προσφορά για 4άστερο ξενοδοχείο, με την ίδια τιμή να παίρνει στην Τουρκία για 5άστερο», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

Όμως η υπερφορολόγηση του τουριστικού κλάδου, τώρα που επιστρέφουν οι μεγάλοι ανταγωνιστές – Τουρκία, αλλά και Αίγυπτος και Μαρόκο- δεν επιτρέπουν να αξιοποιηθεί η δυναμική που αναπτύχθηκε την προηγούμενη τριετία, εξήγησε ο κ. Τάσιος και αναφέρθηκε στο φόρο διαμονής, στο διπλασιασμό του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση, στον υψηλό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, στον υψηλό ΦΠΑ στις επιβατικές μεταφορές και στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

«Εισπράττουμε ήδη τις επιπτώσεις του αυξημένου ανταγωνισμού. Κανονικά για την περίοδο από 15/07 μέχρι 20/08 οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία θα έπρεπε να ήταν στο 90% και όχι στο 75% – 80%. Η ρωσική αγορά, λόγω και ιδιαιτέρων προβλημάτων που σχετίζονται με το ρούβλι, στρέφεται προς την Τουρκία και σε χώρες με πιο ελκυστικές τιμές. Για τη Χαλκιδική πρώτη σε αφίξεις από τις αγορές του εξωτερικού, είναι φέτος η Γερμανία και ακολουθεί η Βρετανία. Υπάρχει ανταπόκριση από τη δυναμική καμπάνια προβολής του νομού στις ευρωπαϊκές αγορές, υπάρχει η αγορά των Βαλκανίων, αλλά οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι γενικότερα προβληματισμένες», πρόσθεσε ο κ. Τάσιος.

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ της Άννης Καρολίδου στο voria.gr.