Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Η Ρόδος υποδέχεται Γερμανούς τρίτης ηλικίας

RHODESΜια φιλόξενη «αγκαλιά» για Γερμανούς ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία έχει δημιουργηθεί στη Ρόδο, η οποία πλέον παρέχει «πακέτο» διακοπών προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους.

Ο στόχος του ελληνογερμανικού προγράμματος είναι διττός: επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και αναψυχή στη Ρόδο για επισκέπτες και τους συνοδούς τους κατά τις περιόδους χαμηλής επισκεψιμότητας.

Από τα μέσα Μαρτίου έχει ξεκινήσει πιλοτικά σε συνεργασία με ένα ξενοδοχείο της Ρόδου το πρόγραμμα τουρισμού υγείας, το οποίο γεννήθηκε στους κόλπους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Στο εγχείρημα, πολύτιμοι συνοδοιπόροι είναι ο Δήμος Ρόδου, η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, η Διεύθυνση της Σχολής Βοηθών Νοσηλευτών Ρόδου καθώς και η εξωτερική υπηρεσία κατ’ οίκον νοσηλείας. Από τη γερμανική πλευρά, εταίροι είναι η κλινική Bavaria, η εταιρεία XP Xpert Cooperation με έδρα τη Στουτγάρδη και η DEKRA.

Η ιδέα, που αλληλοκαλύπτει τις ανάγκες των δύο χωρών, γεννήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, διαπιστώνοντας τη συρρίκνωση της τουριστικής σεζόν και γνωρίζοντας τις εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες στα νησιά της, ήλθε σε επαφή με κλινικές αποκατάστασης ηλικιωμένων στη Γερμανία.

Έπειτα από την επικοινωνία μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής πλευράς, κρίθηκε η Ρόδος ως καταλληλότερη για την έναρξη της συνεργασίας, καθώς διέθετε ήδη πολύ καλή υποδομή, αλλά και αεροδρόμιο. Το πρόγραμμα διακοπών απευθύνεται σε ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία και τους συνοδούς ή φροντιστές τους, οι οποίοι θα επισκέπτονται τη Ρόδο από τέλη Οκτωβρίου έως και τέλη Απριλίου.

Πέρα από τα ξενοδοχεία, θα τονωθεί συνολικά η τοπική αγορά, ενώ απασχόληση θα έχουν και νεαροί νοσηλευτές, που θα αναλαμβάνουν τη φροντίδα των επισκεπτών. Βέβαια, για τη διαμονή τους απαιτούνται ορισμένες οικοδομικές εργασίες τόσο στα ξενοδοχεία όσο και στην ίδια την πόλη.

«Ξηλώσαμε δύο μπάνια σε δωμάτια του πρώτου ορόφου, ώστε να γίνουν κατάλληλα για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία», εξηγεί ο Γιώργος Γέωργας από το ξενοδοχείο Plaza. Αντίστοιχα, έφυγε η μοκέτα από το πάτωμα, ώστε να μπορεί να κυλήσει το αμαξίδιο, εξοπλίστηκαν τα δωμάτια με ειδικά κρεβάτια, στις σκάλες προστέθηκε αναβατόριο, ενώ ορισμένες τροποποιήσεις έγιναν και στο μενού.

Ο ήλιος, η θάλασσα και η ελληνική φιλοξενία ενδέχεται τελικά να θεραπεύσουν αποτελεσματικότερα τους ταξιδιώτες, καθώς ο μεγαλύτερος εχθρός για τους ηλικιωμένους, όσους είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικό αμαξίδιο, όπως και τους συγγενείς τους, δεν είναι άλλος από την κατάθλιψη, η οποία επιτείνεται από το βαρύ κλίμα της Βόρειας Ευρώπης.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Αφίσα: www.rodosisland.gr

Ολόκληρο το άρθρο της Ιωάννας Φωτιάδη:

http://www.kathimerini.gr/760256/article/epikairothta/ellada/h-rodos-ypodexetai-germanoys-triths-hlikias