Σάββατο 28 Μαϊου 2022

«H Κάλυμνος είναι ο νούμερο ένα αναρριχητικός προορισμός στον κόσμο»

GNTO45

Μια αθλητική δραστηριότητα ανέδειξε παγκοσμίως την Κάλυμνο. «Οι αναρριχητές αποτελούν πλέον την πλειονότητα των ξένων επισκεπτών» στο νησί, λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καλύμνου Νικόλαος Τσαγκάρης, καθώς συνολικά ο προορισμός δέχεται περίπου 20.000 τουρίστες το χρόνο, πολλοί από τους οποίους είναι ομογενείς από το εξωτερικό.

«Οι πρώτοι επισκέπτες έρχονται τέλη Μαρτίου και η σεζόν διαρκεί ως τα τέλη Νοεμβρίου» σημειώνει. «Θα μπορούσε να είναι και 12μηνη η σεζόν» με αυτή την εναλλακτική αθλητική δραστηριότητα υποστηρίζει, ωστόσο «το βασικό πρόβλημα είναι η πρόσβαση και το κόστος αερομεταφοράς στην Κάλυμνο, καθώς ο κόσμος έρχεται όσο πετάνε στην Κω οι low cost εταιρείες και τα charters».

«Η Κάλυμνος αυτή τη στιγμή είναι ο νούμερο 1 αναρριχητικός προορισμός στον κόσμο», λέει ο οδηγός βουνού και εκπαιδευτής ορειβασίας και αναρρίχησης Άρης Θεοδωρόπουλος, ο οποίος αναπτύσσει την αθλητική αναρρίχηση στην Κάλυμνο, ενώ έχει δημιουργήσει δύο website (Climb Kalymnos και Climb Greece) και δύο αναρριχητικούς οδηγούς με πληροφορίες για την Κάλυμνο και την υπόλοιπη Ελλάδα. «Η Κάλυμνος δέχεται 10.000 αναρριχητές το χρόνο» σημειώνει, περίπου 1.500 άτομα το Μάιο και 3.000 τον Οκτώβριο, καθώς αυτοί είναι οι μήνες αιχμής. «Το καλοκαίρι έχουμε από 500 ως 800 άτομα κάθε μήνα», μια και οι μήνες του καλοκαιριού αποφεύγονται λόγω της ζέστης. Το νησί έχει 2.700 αναρριχητικές διαδρομές και, «αν υπήρχαν πτήσεις low cost στην Κω και το Νοέμβριο, θα είχαμε και τότε κόσμο» τονίζει. Οι αναρριχητές έρχονται στην Κάλυμνο από όλο τον κόσμο, με κύρια προέλευση την Ευρώπη, ενώ 20% είναι από ΗΠΑ, Καναδά και Ιαπωνία.

Η αναρρίχηση είναι ένα «φοβερά ανερχόμενο είδος τουρισμού» υποστηρίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος και αναφέρεται σε στατιστικά στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αναρρίχησης, με βάση τα οποία η Αυστρία έχει 2 εκατ. αναρριχητές, η Γερμανία 6 εκατ., ενώ στις ΗΠΑ εγγράφονται 1.000 νέοι αναρριχητές κάθε ημέρα. «Υπάρχουν πολλά μέρη στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με την Κάλυμνο» υποστηρίζει. Και προσθέτει ότι «κάθε αναρριχητής κάνει πέντε – έξι ταξίδια για αναρρίχηση το χρόνο. Εκτός από την Κάλυμνο, θα μπορούσε να έρθει ξανά στην Ελλάδα και να δοκιμάσει αναρρίχηση σε ένα άλλο μέρος» λέγοντας ότι «ανταγωνιστές μας είναι η Τουρκία, τα παράλια της Ιταλίας και η Ισπανία».

Πηγή: www.tovima.gr

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Χριστίνας Πουτέτση στο tovima.gr

Post Tags
Share Post