Δευτέρα 29 Μαϊου 2023

Η Ελλάδα ένα απέραντο ανοιχτό μουσείο!

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του ναού του Απόλλωνα στο Δεσποτικό

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του ναού του Απόλλωνα στο Δεσποτικό

Η Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα ένας απέραντος εκθεσιακός χώρος, μέσα στον οποίο συμπλέκονται οι αιώνες, οι επιρροές και η καθημερινή ζωή.

Η αρχαιολογική έρευνα δεν σταματάει ποτέ στον ελληνικό χώρο, καθώς συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια θησαυροί μιας άλλης εποχής και η αντίληψή μας για το ελληνικό γίγνεσθαι διευρύνεται με κάθε νέα ανακάλυψη.

Αρχαιολόγοι και συντηρητές επί το έργον στο Δεσποτικό

Αρχαιολόγοι και συντηρητές επί το έργον στο Δεσποτικό

1. Κάθε χρόνο τα ευρήματα που έρχονται στο φως στο ακατοίκητο νησάκι του Δεσποτικού, δυτικά της Αντιπάρου, επιβεβαιώνουν ότι εκεί χτίστηκε και λειτούργησε ένα μεγάλο και οργανωμένο αρχαϊκό ιερό με φήμη και πλούτο, που έχτισαν οι κάτοικοι της αρχαίας Πάρου για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στο Αιγαίο.

Ο μαρμάρινος Σιληνός

Ο μαρμάρινος Σιληνός

2. Ένας υπέροχος, μαρμάρινος Σιληνός, σε φυσικό μέγεθος, που χρονολογείται στην ελληνιστική εποχή, εύρημα μοναδικό για την Αγορά της Αρχαίας Πέλλας, έφερε στο φως πριν από δύο μέρες η αρχαιολογική σκαπάνη.
Οι Σιληνοί, μαζί με τους Σάτυρους και τις Μαινάδες ακολουθούσαν ως πολύβουο πλήθος το θεό της χαράς και του κεφιού, το Διόνυσο.

Ο ήλιος, η θάλασσα και ο πολιτισμός ήταν, είναι και θα είναι τα κύρια «προϊόντα», αλλά και ο σημαντικότερος λόγος που οι τουρίστες από το εξωτερικό έρχονται στη χώρα.

Πηγές: www.kathimerini.gr, www.ethnos.gr, www.visitgreece.gr