Η νεοσύστατη Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) έχει πιάσει ήδη δουλειά, καταρτίζοντας λίστες διαθέσιμων προς εκμετάλλευση ακινήτων που της έχουν διατεθεί για διαχείριση από τα Ταμεία Εθνικής Άμυνας, Αεροπορικής Άμυνας και Εθνικού Στόλου και τα αντίστοιχα Μετοχικά τους.
«Λειτουργούμε ως μια σύγχρονη πλατφόρμα οργάνωσης, ανάδειξης και προώθησης της αναξιοποίητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να πειράξουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων που εμπεριέχονται στα έξι ταμεία περιουσίας που ήδη υφίστανται», αναφέρει ο διευθυντής της ΥΠΑΑΠΕΔ Γεώργιος Ζησιμάτος.
Από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου που ουσιαστικά ξεκίνησε να λειτουργεί η ΥΠΑΑΠΕΔ, το προσωπικό της ολοκλήρωσε την αναλυτική καταγραφή των ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται σήμερα για στρατιωτικούς σκοπούς σε όλη τη χώρα και τα οποία θα νοικιαστούν μακροχρόνια.
Αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) υπολογίζονται -με βάση απογραφή του 2006- σε 1.477 ακίνητα με 251.500 στρέμματα, τότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του χαρτοφυλακίου που έχει να διαχειριστεί η ΥΠΑΑΠΕΔ και σ’ αυτό περιλαμβάνονται -εκτός από στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναυτικά οχυρά, νησίδες κ.ά. και κτήρια στο κέντρο της Αθήνας, τα οποία όμως εδώ και χρόνια παραμένουν ανεκμετάλλευτα.
«Η συνολική περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων έχει εκτιμηθεί περίπου στα 34 δισ. ευρώ και από αυτά περίπου 15 δισ. είναι η περιουσία, η οποία με σωστό προγραμματισμό μπορεί να φέρει έσοδα με απόδοση από 5% έως 10% ετησίως αναλόγως του επιχειρησιακού πλάνου», λέει ο κ. Ζησιμάτος.
Ήδη το ενδιαφέρον υποψήφιων επενδυτών είναι μεγάλο, οι οποίοι επισκέπτονται τα στελέχη της ΥΠΑΑΠΕΔ ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για ακίνητα τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι ίδιοι για τουριστικούς ή εμπορικούς λόγους και όχι μόνο.
Ξενοδοχεία, όπως το εγκαταλειμμένο «La Mirage» στην Ομόνοια, μέγαρα, πολυώροφα συγκροτήματα γραφείων και ισόγειων καταστημάτων, ακόμα και νεοκλασικά με αυλή περιλαμβάνονται στη λίστα με τα ακίνητα της ΥΠΑΑΠΕΔ που είναι διαθέσιμα προς εκμετάλλευση στην Αθήνα (Σύνταγμα, Ομόνοια, Πλάκα, οδός Ακαδημίας και Εξάρχεια).
Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε και η BETA (δοκιμαστική) λειτουργία της ιστοσελίδας της ΥΠΑΑΠΕΔ (www.ypaaped.mil.gr) όπου παρουσιάζονται τα ακίνητα, με φωτογραφίες, σχεδιαγράμματα και λεπτομερείς πληροφορίες, που είναι διαθέσιμα προς αξιοποίηση σε όλη τη χώρα.
Στην ιστοσελίδα επίσης θα ανακοινώνονται οι διαγωνισμοί εκμίσθωσης ακινήτων, που θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο και θα ξεκινήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Παναγιώτη Σαββίδη στο protothema.gr