Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Γρηγόρης Τάσιος: Οι ξενοδόχοι περιμένουν την κατάργηση του φόρου διαμονής μετά τις 20 Αυγούστου

«Με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, στις 20 Αυγούστου, ο κλάδος αναμένει την κατάργηση του φόρου διαμονής». Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο κ. Τάσιος, ανέφερε ότι ο φόρος διαμονής και η υψηλή φορολογία είναι επιβαρυντικοί παράγοντες, αλλά ειδικά ο φόρος διαμονής, επεσήμανε ότι «έχει ξεπεράσει κάθε όριο». «Οι πελάτες μας ρωτούν γιατί πληρώνω αυτόν το φόρο; Για να έχει προβολή ο προορισμός; Γιατί αυτό σημαίνει τέλος διανυκτέρευσης σε άλλες χώρες. Μήπως για καθαριότητα, υποδομές; Και εμείς πώς θα πούμε ότι είναι για να πληρώνουμε το χρέος της χώρας;».

«Από 74 εκατομμύρια που προέβλεπε ο προϋπολογισμός ως έσοδα του φόρου διαμονής, θα εισπράξουμε σίγουρα 200 εκατομμύρια. Το έχουμε δεδομένο αυτό», σημείωσε και πρόσθεσε: «Περιμένουμε με αγωνία και εμείς μετά τη λήξη του μνημονίου, στις 21 Αυγούστου, να ευοδωθούν οι υποσχέσεις της υπουργού μας, της κυρίας Κουντουρά, που είπε ότι εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες θα καταργηθεί ο φόρος διαμονής».

Επιπλέον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο portal fortunegreece.com ο κ. Τάσιος ανέφερε: «Στο εξωτερικό μιλάμε για τέλος ανταποδοτικό, εδώ μιλάμε απλά για φόρο. Το 80% των τουριστών ζητούν να πληρώσουν με κάρτα, όπερ σημαίνει μία επιβάρυνση από 0,8% έως 1,2% στο ποσό το οποίο αναγκάζεται ο ξενοδόχος να βάλει από την τσέπη του για να πληρώσει την προμήθεια στις τράπεζες. Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση θα έπρεπε να υπάρχει έκπτωση φόρου.

Εμείς ως ΠΟΞ είμαστε έτοιμοι να κουβεντιάσουμε για ένα τέλος ανταποδοτικού χαρακτήρα. Θα πρέπει ωστόσο να ξεκαθαριστεί ποιο θα είναι το ύψος του και ποιος θα το διαχειρίζεται. Το ποσό θα πρέπει να προορίζεται για την προβολή ή την καθαριότητα του εκάστοτε προορισμού».

 

Πηγές: www.voria.gr, www.fortunegreece.com