Σάββατο 21 Μαϊου 2022

Γρ. Τάσιος: Πρέπει να ανοίξουμε έστω και τον Ιούνιο

 

Αυτή τη στιγμή η τουριστική βιομηχανία που στο σύνολό της απασχολεί περίπου 750.000 θέσεις εργασίας πανελλαδικά (ξενοδοχεία, λιανεμπόριο, επισιτισμός, τουριστικά γραφεία) καλείται να βαδίσει σε αχαρτογράφητα νερά, με τον κλάδο να προέρχεται από μια σεζόν όπου τα έσοδα βρέθηκαν στα τάρταρα, σε σύγκριση με προηγούμενες τουριστικές περιόδους.

Αυτή την εικόνα περιέγραψε στο iefimerida.gr και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «με μείωση τζίρου 78% την περσινή περίοδο, δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε ότι δεν θα δουλέψουμε φέτος. Έστω και εάν η σεζόν ξεκινήσει κάπου τον Ιούνιο, αρκεί να υπάρχει αύξηση τζίρου».

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Όπως εξηγεί ο κ. Τάσιος «σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχει η χώρα και η Ευρώπη, αυτό που έχει αρχίσει να διαφαίνεται είναι ότι η φετινή τουριστική σεζόν δεν θα ξεκινήσει ούτε το Μάιο», τονίζοντας την σημαντικότητα της υιοθέτησης ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού στην ΕΕ.

«Πρέπει να δουλεύουμε πολιτικά το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού μέσα στην ΕΕ, για το οποίο φαίνεται ότι στις 17 Μαρτίου θα έχουμε ανακοινώσεις. Είναι σημαντικό αυτό που τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ότι μέσα στο πιστοποιητικό θα μπορεί κανείς να βάζει και το αρνητικό PCR τεστ. Είναι μείζονος σημασίας αυτό για τον κλάδο μας γιατί πάρα πολλές χώρες δεν θα έχουν προλάβει να εμβολιαστούν, επομένως οι τουρίστες θα έρχονται στην Ελλάδα με αρνητικό τεστ. Είναι δεδομένο πως κάπως έτσι θα κυλήσει η φετινή περίοδος. Με πιστοποιητικό εμβολιασμού και αρνητικό PCR», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ «το ζήτημα είναι να μπορέσει να επέλθει η χώρα επιδημιολογικά σε μια κανονικότητα, καθώς όσο αυτό καθυστερεί, τόσο θα παρατείνεται και το άνοιγμα του τουρισμού. Άρα, είναι ευθύνη όλης της κοινωνίας να τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα απαρέγκλιτα, καθώς διαφορετικά ο χάρτης δεν θα πρασινίσει και δεν θα έρθει κανένας στη χώρα».

«Οι Άγγλοι, όσον αφορά την ευρωπαϊκή αγορά, ουσιαστικά είναι αυτοί που οδηγούν το παιχνίδι στην έναρξη της σεζόν. Είπαν 17 Μαΐου θα ταξιδέψουν. Αυτό θα οριστικοποιηθεί στις 12 Απριλίου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν κρατήσεις. Άρα από αυτήν την ημερομηνία και μετά θα δούμε τι θα κάνει και η Γερμανία και οι άλλες χώρες. Σίγουρα, υπάρχει μια διαφοροποίηση για τις λεγόμενες τρίτες χώρες (Ρωσία, Ισραήλ, Σερβία) οπού εκεί πιθανότητα να χρειαστούν διμερείς σχέσεις. Πρόκειται για ένα δύσκολο σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες», προσθέτει.

Επιπλέον, μιλώντας στην «τηλεόραση ΚΟΣΜΟΣ» της Ρόδου, ο κ. Τάσιος είπε ότι:

«Ζήτηση υπάρχει, όμως δεν έχει μετουσιωθεί σε ικανό αριθμό κρατήσεων. Απαραίτητη είναι η επανεκκίνηση, αλλά με την ανάλογη πληρότητα ώστε να μην «μπαίνουν μέσα» οι επιχειρήσεις. Ακόμη και εάν επαληθευτεί το πιο αισιόδοξο σενάριο που μιλά για κρατήσεις και τζίρους στα όρια του 40 – 50% του 2019…».

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media