Σάββατο 28 Μαϊου 2022

Γρ. Τάσιος: Κρατική στήριξη για ενίσχυση ρευστότητας, στήριξη απασχόλησης, ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο

«Το 2021, με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι χρονιά σκληρού αγώνα επιβίωσης και πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αντέξουμε».

Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο in.gr.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Τάσιου

 

– Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προκαταβολές που κανονικά θα έμπαιναν στα ταμεία των ξενοδοχείων ενόψει σεζόν και υπολογίζονται σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτή η «μαύρη τρύπα» ενδέχεται να μεγαλώσει και άλλο. Τα voucher των κρατήσεων που μετατέθηκαν από το 2020 στο 2021 θα μεταφραστούν σε επιστροφές χρημάτων αν οι υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέψουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας. Ήδη θεωρούμε χαμένο το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς και εξακολουθούν να σωρεύονται απώλειες.

 

– Πρέπει η κρατική στήριξη να εκφραστεί σε τρεις κυρίως κατευθύνσεις:

Πρώτονενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και με νέα προγράμματα που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.

Δεύτερον, στήριξη της απασχόλησης με κομβικό σημείο την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών που είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Τρίτον, ένα σχέδιο ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο και επιμήκυνση των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, οι οποίες καλούνται να επιδείξουν την ευθύνη τους και να συμβάλλουν θετικά στην υπέρβαση της κρίσης που δημιουργεί η πανδημία.

 

– Mετά από μια χρονιά τεράστιων απωλειών, ελπίζαμε πως το εμβόλιο θα ανοίξει την πόρτα της ανάκαμψης για το 2021. Ωστόσο, η πανδημία είναι ακόμη εδώ, μεταλλαγμένα στελέχη του ιού κάνουν την εμφάνισή τους το ένα μετά το άλλο και η παραγωγή των εμβολίων είναι κατά πολύ χαμηλότερη της ζήτησης, με αποτέλεσμα με τους σημερινούς ρυθμούς ο στόχος για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μιας χώρας ώστε να φτάσουμε σε ένα ασφαλές επίπεδο ανοσίας, να μετατίθεται συνεχώς. Μαζί μετατίθεται και η ελπίδα της ανάκαμψης για το 2022. Το 2021, με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι χρονιά σκληρού αγώνα επιβίωσης και πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αντέξουμε.

 

– Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμφωνηθεί χωρίς άλλη χρονοτριβή ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πρωτόκολλο για τα ταξίδια και τις μετακινήσεις, το οποίο να περιλαμβάνει ένα «μείγμα» εμβολιασμού, γρήγορων τεστ και PLF. Ταυτόχρονα πρέπει να δοθεί «πράσινο φως» για διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες ώστε στη βάση κοινών συμφωνημένων πρωτοκόλλων να έχουμε επισκέπτες από χώρες όπως για παράδειγμα η Ρωσία και η Σερβία, οι οποίες έχουν σημαντική αξία για τον ελληνικό τουρισμό ενόψει Πάσχα.

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Τάσιου στο in.gr.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media