Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Γρ. Τάσιος: Ξεκίνησε καλά ο Ιούνιος για τον ελληνικό τουρισμό

 

Στην επιστροφή του τουρισμού στην «κανονικότητα», καθώς σε θέματα που αφορούν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ) Γρηγόρης Τάσιος. μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας (06/06) στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλησπέρα», στον Real Fm 107,1.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

«Μπαίνουμε σε έναν Ιούνιο με καλές πληρότητες», επισήμανε, ο κ. Τάσιος περιγράφοντας τα θετικά μηνύματα που λαμβάνει ο ξενοδοχειακός κλάδος μετά την επιστροφή και του τουρισμού στην κανονικότητα.

Ο Ιούνιος μπήκε καλά και για τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ η χρονιά για το σύνολο της χώρας αναμένεται -σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού- να κλείσει στο 80% των επιδόσεων του 2019 που ήταν χρονιά – ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής ρωτήθηκε, επίσης, για τον προβληματισμό που υπάρχει τόσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και για την ακρίβεια, η οποία επηρεάζει και τις τιμές δωματίου ανά διανυκτέρευση.

Ωστόσο, πρόσθεσε οι αυξήσεις θα είναι συγκρατημένες στο 5 – 10% για μεμονωμένες κρατήσεις παρότι η αύξηση του κόστους ανά δωμάτιο/διανυκτέρευση είναι της τάξης του 30% και πολύ μεγαλύτερη στα νησιά.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να μην επιβληθεί ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα από τον Ιούλιο «για να μπορέσει κάπως να ισορροπήσει η κατάσταση».

Ο κ. Τάσιος αναφέρθηκε, επίσης, στην υποχρεωτική συνεργασία με ιατρό covid, η οποία παραμένει για τα ξενοδοχεία παρά την άρση των περιοριστικών μέτρων επιβαρύνοντας περίπου 5.000 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με ποσά πλέον των 800 ευρώ το μήνα. Έκανε λόγο για παραλογισμό και για συντεχνιακό πρόβλημα που οδηγεί σε μια αντιπαράθεση χωρίς λόγο.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της ΕΞΧ αναφέρθηκε ακόμη στο εγκώμιο που «έπλεξε» ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης για τη Χαλκιδική δίνοντας «πόντους» στην περιοχή και επιβεβαιώνοντας πως… «σαν την Χαλκιδική δεν έχει».

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο το επόμενο στοίχημα πρέπει να είναι η προσγείωση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» πτήσεων από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Τέλος, ο κ. Τάσιος απαντώντας σε ερώτηση για τις ελλείψεις προσωπικού στα ξενοδοχεία και γενικότερα στον κλάδο του επισιτισμού, ανέφερε ότι οι κενές θέσεις ανέρχονται σε τουλάχιστον 10% για τα ξενοδοχεία που δεν μπορούν να βρουν ναυαγοσώστες, εργαζόμενους στο σέρβις, στην καθαριότητα, αλλά και σε θέσεις γενικών καθηκόντων.