Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Γρ. Τάσιος: Το κόστος ανά δωματιο-διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 40%

Τον απολογισμό της φετινής τουριστικής περιόδου που φτάνει στο τέλος της, έκανε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά, Κανάλι Ένα 90,4.

«Κλείνουμε μια πολύ καλή χρονιά σε τζίρους, τα περισσότερα ξενοδοχεία θα φτάσουν σχεδόν τα επίπεδα του 2019 και κάποια ίσως τα ξεπεράσουν. Όμως, είμαστε πολύ προβληματισμένοι για το λειτουργικό κέρδος που για την πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι πολύ μικρό και για άλλες που έχουν πολλές υποχρεώσεις, μηδενικό. Διανύουμε μια μεταβατική χρονιά και περιμένουμε ένα καλύτερο 2023, προκειμένου να καταφέρουμε να ισορροπήσουμε. Σκεφτείτε ότι το κόστος ανά δωματιο-διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 40% λόγω ανεξέλεγκτης ακρίβειας στην ενέργεια και υψηλού πληθωρισμού στις τιμές σε αγαθά και πρώτες ύλες».

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Ο κ. Τάσιος εκτίμησε ότι η σεζόν για τις περισσότερες επιχειρήσεις θα ολοκληρωθεί όσον αφορά: στη Βόρεια Ελλάδα στις 15 Οκτωβρίου, στη Νότια Ελλάδα, την Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά κ.ά. στις 31 Οκτωβρίου και σε περιοχές της Κρήτης μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ όπως είπε «αντέχει» η Αθήνα και το Νοέμβριο εξαιτίας των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ, ενώ η Θεσσαλονίκη φαίνεται να μπαίνει στο «χειμώνα» από τον τρίτο φθινοπωρινό μήνα.

Για τη βραχυχρόνια μίσθωση ο κ. Τάσιος υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή 182.000 ακίνητα διατίθενται στις διαδικτυακές πλατφόρμες ανεξέλεγκτα, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα και καταβάλλουν φόρους και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει άμεσα ρύθμιση.