Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Golf: Προσελκύει ποιοτικό τουρισμό και καταπολεμάει την εποχικότητα

CRETE-GOLF

The Crete Golf Club

Το golf αποτελεί µία από τις σηµαντικότερες εναλλακτικές µορφές ποιοτικού τουρισµού, συµβάλλοντας αφενός στην επιµήκυνση της τουριστικής περιόδου, αφετέρου στην αύξηση των τουριστών υψηλού εισοδήματος στη χώρα µας.

Εκτιμάται ότι ανά τον κόσμο 32.000 γήπεδα golf φιλοξενούν άνω των 60 εκατ. golfers. Στην Ευρώπη μόνο, υπάρχουν σχεδόν 7 εκατ. άτομα που ασχολούνται με το άθλημα.

«Έχουν γίνει πολλές μελέτες που επαληθεύουν το θετικό αντίκτυπο του αθλήματος στην κοινωνία και την οικονομία», επισημαίνει ο πρόεδρος της Aegean Airlines, Θεόδωρος Βασιλάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ειδικότερα ο αθλητικός τουρισμός στον τομέα του golf, μειώνει την εποχικότητα, προσελκύει τουρίστες υψηλού επιπέδου που δαπανούν πολλά χρήματα, ενισχύει τη γκάμα και τη διαφοροποίηση των τουριστικών προορισμών και, κυρίως, βελτιώνει την εικόνα του προορισμού».

Από την πλευρά του ο Πέτρος Τουργκαΐδης, διευθυντής στα γήπεδα golf του Costa Navarino στη Μεσσηνία, επισημαίνει πως το golf έχει αποδειχθεί ότι:

1. Προσελκύει ποιοτικό τουρισμό
2. Καταπολεμάει την εποχικότητα και επιμηκύνει την τουριστική σεζόν, καθώς είναι ένα κομμάτι του τουρισμού που θα φέρει τουρίστες για 12 μήνες
3. Η Ελλάδα είναι η ιδανική για αυτόν τον κλάδο του τουρισμού, επειδή οι golfers νιώθουν ότι εδώ υπάρχει η φιλοξενία και συγκρίνοντας την Ισπανία, την Πορτογαλία, οι χώρες αυτές δεν έχουν τη φιλοξενία που έχουμε εμείς
4. Ο χρόνος διαμονής ενός golfer είναι το μίνιμουμ μία έως δυο εβδομάδες, ενώ είναι επαναλαμβανόμενος πελάτης, καθώς έρχεται πέντε και έξι και επτά φορές, ακόμα και τους χειμωνιάτικους μήνες
5. Οι golfers συνήθως είναι συνταξιούχοι, ηλικίας άνω των 55 – 60 έως 80 – 85 ετών, άνθρωποι τακτοποιημένοι, που έχουν χρόνο, αλλά και την οικονομική άνεση να κάνουν 4 – 5 – 6 – 7 ταξίδια, ετησίως
6. Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη του golfer κυμαίνεται μεταξύ 200 και 250 ευρώ ημερησίως, καθώς θέλει καλό γήπεδο, καλό φαγητό, καλό κρασί, θέλει γενικά να περνάει καλά
7. Ένα γήπεδο golf ίσον κανένα γήπεδο, καθώς οι golfers θέλουν τουλάχιστον 2 – 3 γήπεδα ανά προορισμό.

Στην Ελλάδα υπάρχουν επτά γήπεδα golf, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στο Costa Navarino και από ένα σε Γλυφάδα (Αθήνα), Χερσόνησο Κρήτης, Αφάντου Ρόδου, Porto Carras (Σιθωνία Χαλκιδικής) και Κέρκυρα.

CRETE-GOLF1

The Crete Golf Club

Σ΄ ό,τι αφορά το γήπεδο golf στη Χερσόνησο του Ηρακλείου (“The Crete Golf Club”), βρίσκεται υπό ανακατασκευή και όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Aegean Θεόδωρος Βασιλάκης, που το πλειοψηφικό πακέτο της ιδιοκτήτριας εταιρείας («Κρητικά Γκολφ») του γηπέδου έχει περάσει στην κατοχή του, θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το συγκεκριμένο γήπεδο άνοιξε τον Οκτώβριο του 2003, καταλαμβάνει έκταση 720 στρ., είναι 18 οπών και σχεδιάστηκε από την PGA Design Consulting της Βρετανίας.

Για την ανακατασκευή του το γήπεδο είχε αρκετές δυσκολίες, διότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα βραχώδης, έχουν φυτευτεί 500 δέντρα (ελιές και χαρουπιές), ενώ υπάρχουν και προστατευόμενοι χώροι χλωρίδας και πανίδας. Κυκεώνας ήταν και η γραφειοκρατία, διότι στην ιδιοκτησία του γηπέδου συμμετείχαν πολλοί μέτοχοι, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, δήμος, περιφέρεια κ.ά.

Πηγή: www.agelioforos.gr
Φωτογραφίες: www.crete-golf.com

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Ντέπυς Χιωτοπούλου στο agelioforos.gr