Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Φρίντριχ Γιούσεν: Να μη γίνουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις στον ελληνικό τουρισμό

Η ΤUI επενδύει στην Ελλάδα γιατί η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες και διαθέτει αυθεντικότητα, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΤUI Φρίντριχ Γιούσεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Γιούσεν:

1. «Είμαστε ο μεγαλύτερος τουρ οπερέιτορ που δραστηριοποιείται στη χώρα και χαιρόμαστε όταν οι εταίροι μας έχουν καλά νέα. Βέβαια, εμείς ήμασταν στην Ελλάδα και τη δύσκολη περίοδο, είχαμε τα ξενοδοχεία και συνεχίσαμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στους πελάτες μας.

Θεωρώ πάντως σημαντικό, την ώρα που τα πράγματα πηγαίνουν καλά, να μη γίνονται κινήσεις που επιβαρύνουν και ανακόπτουν την ανοδική πορεία. Είδαμε την αύξηση του ΦΠΑ, τώρα ακούω για ειδικό τέλος διανυκτέρευσης. Και αναρωτιέμαι: είναι πράγματι σωστό και φρόνιμο να λαμβάνονται τέτοια μέτρα; Εγώ θεωρώ, αντίθετα, πολύ σημαντικότερο να υπάρξουν βελτιώσεις στις υποδομές όπως τα αεροδρόμια, αλλά αμφιβάλλω αν ένας πρόσθετος φόρος στις διανυκτερεύσεις είναι καλό μέτρο. Αυξάνει το κόστος και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών.

Η αύξηση των τιμών πρέπει να συνοδεύεται από ανάλογη βελτίωση του προϊόντος. Να υπάρχει π.χ. μια ανακαίνιση, μια αναβάθμιση, κάτι που μπορεί να το δει ο πελάτης. Αν βλέπει πάντα το ίδιο, αλλά πληρώνει 10% παραπάνω, σίγουρα θα το ξανασκεφτεί. Στη θέση της Ελλάδας, θα ήμουν πολύ προσεκτικός με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις. Δεν πρέπει να ανακοπεί η ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού».

2. «Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει να επωφεληθεί όσο περισσότερο μπορεί από την τουριστική έκρηξη που έχουμε στο χώρο της Δυτικής Μεσογείου. Επιπλέον, μπορεί να είναι ο κερδισμένος από τη γενικότερη ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, πρέπει να φροντίσει να παραμείνει μακροπρόθεσμα ένας ισχυρός προορισμός και να προσφέρει καλές τουριστικές υπηρεσίες, όχι μόνο φέτος αλλά σε βάθος χρόνου και έτσι να κερδίσει νέους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες».

3. «Οι πελάτες προσέχουν αν το κρασί ή το λάδι είναι ελληνικό ή όχι, γιατί θέλουν τοπική αυθεντικότητα. Και ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα, δεν θέλουν εγκαταστάσεις που καταστρέφουν το περιβάλλον. Η εποχή που χτίζονταν 20ώροφα ξενοδοχεία δίπλα στη θάλασσα και αρκούσε μια ξαπλώστρα στην παραλία πέρασε ανεπιστρεπτί. Σήμερα πρέπει να είναι κάτι που ο πελάτης θα πει: αυτό το βρίσκω μόνο εδώ, στην Ελλάδα».

4. «Στην Κρήτη έχουμε οργανώσει ένα δίκτυο από ξενοδοχεία και αγροτικές επιχειρήσεις, αγρότες, οινοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς. Στόχος είναι η πιο στενή διασύνδεση του τουρισμού με την τοπική αγροτική παραγωγή. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το πρόγραμμά αυτό στην Κρήτη θα αποτελέσει υπόδειγμα βιώσιμου τουρισμού».

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Γιούσεν στο tanea.gr