Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Νίκος Σ. Μοράντης: «Γιατί η Video Καμπάνια του Visit Greece, αποτελεί ένα case study καλής επικοινωνίας»

Οι τελευταίοι μήνες που διανύουμε, αποτελούν ίσως μια από τις πιο περίεργες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία, «κλειδώνοντας» σχεδόν όλο τον πλανήτη στα σπίτια τους, λόγω της πανδημίας, αλλάζοντας ταυτόχρονα τις παγκόσμιες συνήθειες, ίσως για πάντα.

Ο τουρισμός, είτε για αναψυχή είτε για επαγγελματικούς σκοπούς, που αποτέλεσε το πιο ζωντανό κομμάτι της κουλτούρας της σύγχρονης εποχής, έκλεισε ξαφνικά και η ανθρωπότητα έπρεπε να αντιμετωπίσει πρώτα απ’ όλα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και μετά την πιθανή κατάρρευση της οικονομίας καθώς και τον περιορισμό των κοινοτήτων.

Αλλά τώρα ο «Πλανήτης Ανοίγει», με τους ανθρώπους να θέλουν να ταξιδέψουν ξανά με νέες συνθήκες, ανεξάρτητα από το φόβο ή ακόμα και την κατάθλιψη που προκάλεσε αυτή η κατάσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Τουριστικοί Προορισμοί, επιστρέφουν στο παιχνίδι, έχοντας το δύσκολο καθήκον να στήσουν «Διαφημιστικές Καμπάνιες», με την επικοινωνία να είναι πιο δύσκολη από ποτέ, καθώς οι ισορροπίες είναι λεπτές και δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί πως θα λειτουργήσουν τα διάφορα μηνύματα.

Η Ελλάδα, που είναι ένας από τους «προνομιούχους» προορισμούς, με χαμηλό αντίκτυπο από τον COVID 19, γίνεται μία από τις πρώτες χώρες που θα καλωσορίσει διεθνείς επισκέπτες και ακόμη αν και αυτό φαντάζει σημαντικό πλεονέκτημα, η αλήθεια είναι διαφορετική.

Ο τρόπος που θα διαχειριστεί η Ελλάδα την κατάσταση απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη καθώς:

1. Η «νέα ταξιδιωτική πραγματικότητα» δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα έρθει σε επαφή με αυτή.

2. Η ανθρωπότητα υποφέρει από πραγματική απώλεια φίλων και συγγενών και η κατάσταση σε επίπεδο οικονομίας και εργασίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη για πολλούς εκεί έξω.

3. Ο τρόπος που αντιδρά το κοινό σε άλλοτε συμβατικές εικόνες έχει αλλάξει και μη έχοντας δεδομένα, το οποιοδήποτε μήνυμα θα μπορούσε να έχει αρνητικό μήνυμα.

Και εδώ έρχεται η ολοκαίνουργια εκστρατεία «Greek Summer is a state of mind» του Visit Greece με την υποστήριξη της Marketing Greece, η οποία σε μόλις ένα μονοπλάνο 40 δευτερόλεπτων δείχνει, πως μια χώρα που πέρασε σχεδόν αλώβητη από μια Πανδημία προσεγγίζει με επίγνωση και σεβασμό τη διαφημιστική της καμπάνια και κάνει την Ανθρωπότητα, κομμάτι του προορισμού, ανεβάζοντας την «ταξιδιωτική μετοχή της Ελλάδας στα ύψη».

RevitUp – Digital & Revenue Management

Γιατί όμως αυτή η απλοϊκή καμπάνια θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα case study καλής επικοινωνίας;

Αρχικά ας περιγράψουμε την πλοκή: μόνο μια «εικόνα drone» που αποκαλύπτει μια «παραδεισένια παραλία» και μια ήρεμη και όχι πολύ διασκεδαστική αφήγηση που εξηγεί:

«Το Ελληνικό Καλοκαίρι δεν είναι η θάλασσα, δεν είναι ο ήλιος, είναι κάτι περισσότερο από αυτά. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι μια κατάσταση μυαλoύ… Είναι να είσαι με τους ανθρώπους που αγαπάς, να συνδέεσαι με τη φύση, να νιώθεις ελεύθερος. Αυτό είναι το ελληνικό καλοκαίρι, οπότε φέτος, απολαύστε το ελληνικό σας καλοκαίρι, όπου κι αν βρίσκεστε».

Δείτε όμως παρακάτω γιατί θεωρώ ότι το «Greek Summer is a state of mind» είναι μια από τις καλύτερες και συγκινητικές καμπάνιες για τις οποίες οι Έλληνες πρέπει να είναι περήφανοι:

 

Σέβεται την ανθρωπότητα: Το να είσαι σε «προνομιακή» κατάσταση με περιορισμένες επιπτώσεις από μια πανδημία, φέρει τον κίνδυνο, οποιοδήποτε μήνυμα από την Ελλάδα, να μπορεί να θεωρηθεί αλαζονικό και με έλλειψη σεβασμού στην παγκόσμια σκληρή κατάσταση. Με την αφήγηση της καμπάνιας να μεταφράζει την «ελληνική καλοκαιρινή εμπειρία» σε αξίες ζωής, ξυπνάει αναμνήσεις και όνειρα και «καλωσορίζει τους παγκόσμιους ταξιδιώτες» με έναν έμμεσο, αλλά συναισθηματικά δυνατό τρόπο, χωρίς καν να χρησιμοποιήσει εκφράσεις που θα μπορούσαν να φέρουν κάποιον σε μια δύσκολη θέση. Ξέρετε, θα ήταν πολύ ακατάλληλο να ζητήσετε από οποιονδήποτε που έχασε έναν συγγενή ή ακόμη και τη δουλειά του να έρθει για διακοπές στη χώρα σας. Αντίθετα, το μήνυμα της καμπάνιας βρίσκεται δίπλα σε ανθρώπους που δεν μπορούν να ταξιδέψουν φέτος. Διαβάζοντας το μήνυμα ότι «το Ελληνικό Καλοκαίρι είναι στην καρδιά σας όταν είστε με ανθρώπους που αγαπάτε, όταν συνδέεστε με τη φύση και όταν αισθάνεστε ελεύθεροι». Οπότε ακόμη και αν δεν μπορείτε να ταξιδέψετε, το «Ελληνικό Καλοκαίρι» θα είναι στις καρδιές σας.

– Καθοδηγεί με το σωστό τρόπο: Αρχικά, οι Διακοπές στην Ελλάδα συνδέονται με την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία, καθώς είμαστε γνωστοί για την Ελληνική Φιλοξενία και τον Εξωστρεφή μας χαρακτήρα. Η καμπάνια όμως επέλεξε έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας. Την απλότητα μιας απομονωμένης και όχι πολυσύχναστης παραλίας, που περνά ομαλά το μήνυμα της κοινωνικής απόστασης. Χωρίς αξιοθέατα, μπαρ και εστιατόρια. Επιλέγει την εικόνα που κάνει θα τον κόσμο να νοιώσει ασφαλής αποφεύγοντας οποιοδήποτε άλλο οπτικό μήνυμα που, πιθανότατα δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό και τα αποτελέσματα του θα μπορούσαν να είναι αρνητικά και ανεπιτυχή. Διατηρεί όμως στο background γνωστούς ήχους του Ελληνικού Καλοκαιριού, όπως τα «τσουγκρίσματα σε μια ταβέρνα», τα γέλια των παιδιών σε μια παραλία και άλλα που περνάνε τη γνωστή αίσθηση του Ελληνικού Καλοκαιριού με τον πλέον ουσιαστικό τρόπο.

Στοχεύει στην υψηλή Αισθητική: Ξεκινώντας από την αφήγηση, ο ήρεμος τόνος της φωνής έρχεται να ολοκληρώσει την προσέγγιση σεβασμού σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση. Δεν μπορούμε να είμαστε πολύ «Fun» φέτος που επικρατεί η συγκεκριμένη συγκυρία. Με το συνδυασμό μιας και απλής αλλά επιβλητικής εικόνας μιας παραλίας και την minimal αισθητική που εστιάζει στις κύριες λέξεις – κλειδιά, το βίντεο ακολουθεί όλες τις σύγχρονες τάσεις που χρειάζεται ένα πολυτελές προϊόν όπως η Ελλάδα. Οι άνθρωποι αναζητούν απλότητα και ποιότητα και τίποτα περισσότερο από αυτά σε τόσο «βαριές» περιόδους όπως αυτή που διανύουμε.

Ολοκληρώνοντας την προσέγγισή μου για αυτήν τη νέα Ελληνική Τουριστική Καμπάνια και ως επαγγελματίας του τομέα, πρέπει να αναφέρω ότι είναι η δεύτερη φορά που η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί παραδειγματικά στην ιδιαίτερη αυτή κατάσταση (η πρώτη ήταν με το μήνυμα Till Then, Stay Safe τη διάρκεια του Lock Down) και είναι πολύ σημαντικό όλοι μας να συμμετέχουμε και να στηρίξουμε ενεργά κάτι το οποίο και μας αφορά.

Κλείνοντας…

Μπράβο Marketing Greece για αυτήν την ιδέα!

Μπράβο στο Visit Greece που διατηρεί μια καλή παράδοση στις παγκόσμιες εκστρατείες μας!

Μπράβο στους Έλληνες που εργάζεστε με υπευθυνότητα για να καλωσορίσετε όλους τους ανθρώπους που θα τιμήσουν τον προορισμό μας για άλλη μια φορά!

 

BIO:

Ο Νίκος είναι ο co-Founder του Destsetters και μεγάλος θαυμαστής της ψηφιακής καινοτομίας και της συναισθηματικής νοημοσύνης. Είναι ο άνθρωπος πίσω από τη στρατηγική ανάπτυξη επιτυχημένων ταξιδιωτικών project, με υψηλή τεχνογνωσία στον ξενοδοχειακό τομέα. Σε στενή συνεργασία με εκατοντάδες ξενοδόχους σε όλο τον κόσμο, ο Νίκος καθορίζει τη γενική στρατηγική του Destsetters, αναπτύσσοντας ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία μάρκετινγκ για ξενοδόχους και επαγγελματίες του τουρισμού.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media