Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Γιάννης Ρέτσος: Μόνο 3 δισ. ευρώ τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό

 

Μόλις στα 3 δισ. ευρώ θα διαμορφωθούν τα τουριστικά έσοδα φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννη Ρέτσο.

Μιλώντας χθες (22/09) το απόγευμα στη διαδικτυακή συζήτηση του 4ου συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών, με θέμα: «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας – Η επόμενη μέρα», ο κ. Ρέτσος παραδέχτηκε ότι οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν πιο αισιόδοξες, όμως η ενδυνάμωση της πανδημίας τους τελευταίους μήνες, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα.

Παράλληλα, προέβη σε μια «ασφαλή» όπως τη χαρακτήρισε πρόβλεψη, πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το 2020 θα φτάσουν μόλις τα 3 δισ. ευρώ, από 18,2 δισ. ευρώ το 2019, ενώ οι εκτιμήσεις για φέτος στην αρχή της πανδημίας ήταν για 5 δισ. ευρώ, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, η εξάπλωση της πανδημίας ανέτρεψε όλα τα δεδομένα διεθνώς με αποτέλεσμα να επηρεασθεί πολύ χειρότερα ο τουριστικός κλάδος.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, ο Ιούλιος ήταν κατώτερος των προσδοκιών, ο Αύγουστος ήταν βελτιωμένος ενώ ο Σεπτέμβριος κινείται υποτονικά.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Ο κ. Ρέτσος τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση για το πότε θα τελειώσει η κρίση με τον Covid-19, όμως το μείζον είναι, όταν «επιστρέψει» ο τουρισμός και η διάθεση για ταξίδια, ο κλάδος να είναι σε κατάσταση που να μπορεί να ανταποκριθεί.

Το ζήτημα δηλαδή είναι σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η τουριστική αλυσίδα η οποία εξαρτάται από πολλούς επιμέρους κρίκους, όπως είναι οι αεροπορικές εταιρείες, οι tour operators και τα ξενοδοχεία.

Τα ταξίδια θα ανακάμψουν περίπου στο 60% το 2021 συγκριτικά με τα προ κρίσης επίπεδα, οπότε με βάση αυτή την πρόβλεψη, η Ελλάδα θα μπορούσε τo 2021 να φτάσει στο 50% των εσόδων του 2019.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, η τωρινή κρίση στον κλάδο θα πρέπει να γίνει ευκαιρία δημιουργικών αλλαγών και επανεκκίνησης, προς στην κατεύθυνση της ποιοτικής στροφής του ελληνικού τουρισμού.

 

Πηγή: www.liberal.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media