Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Γιάννης Ρέτσος: Στην Αθήνα λειτουργεί περίπου το 70% των ξενοδοχείων με πληρότητα κάτω από 20%

 

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, παραχώρησε χθες (31/08) συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Parapolitika (εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή).

 

Ο κ. Ρέτσος μεταξύ άλλων είπε:

 

– Τα πράγματα πήγαν έτσι όπως τα είχαμε προδιαγράψει από την αρχή της σεζόν. Είχαμε πει ότι είναι μια πάρα πολύ δύσκολη σεζόν που ξεκινάει από το μηδέν και ότι μπορούμε να χτίσουμε κεφαλαιοποιώντας την πολύ καλή διαχείριση του υγειονομικού αυτό θα ήταν μια επιτυχία. Είχαμε βάλει τον πήχη το Μάιο στο 20 με 25% των περσινών εσόδων.

 

– Εκείνο που άλλαξε μέσα στη σεζόν, όχι άλλαξε ήταν κάτι το οποίο ξέραμε ότι μπορεί να γίνει, αλλά δεν είχαμε προβλέψει ή πιστέψει ότι μπορεί να επιδεινωθούν τόσο πολύ τα υγειονομικά δεδομένα παγκοσμίως τόσο νωρίς. Δηλαδή πιστεύαμε ότι τουλάχιστον θα περάσουμε το καλοκαίρι και από το φθινόπωρο και μετά θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αυτή είναι μια πραγματικότητα η οποία μας οδήγησε να αναθεωρήσουμε προς τα κάτω δηλαδή αυτή τη στιγμή είμαστε πιο κοντά στο 20 παρά στο 25% που θεωρούσαμε σαν το καλό σενάριο.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

– Ο Αύγουστος πήγε καλύτερα από ότι πιστεύαμε άρα μέχρι και τέλος Αυγούστου θα έχουμε συγκεντρώσει (το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου) 3 δισ. ευρώ έσοδα. Το τελευταίο τετράμηνο, το οποίο πέρυσι είχε συνολικά 4,7 δισ. εισπράξεις, θα εξαρτηθεί αν θα εισπράξουμε το 15% αυτού, το 20 ή το 25%, αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα συνεχίσει η πανδημία.

 

– Εργαζόμενοι του τουρισμού, οι εποχικοί, ουσιαστικά είναι σε αναστολή, δεν είναι στο ταμείο ανεργίας. Προφανώς με ένα επίδομα 534 ευρώ ή με ένα επίδομα ανεργίας δεν μπορεί να ζήσει μια οικογένεια για ενάμιση χρόνο γιατί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν να κάνουν κανονικό μεροκάματο από τον Οκτώβριο του ’19 και θα ξανακάνουν τον Απρίλιο του ’21. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, αλλά είναι μέσα στα θέματα που είχαμε πει από την αρχή ότι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το χειμώνα που μας έρχεται και νομίζω ότι εξακολουθητικά προσπαθούμε και εμείς από την πλευρά μας να κάνουμε ότι γίνεται ώστε να αμβλυνθεί, άλλα δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές.

 

– Αμέσως μετά το 15 Αύγουστο προχωρήσαμε σε συναντήσεις σε κορυφαίο επίπεδο και προτείναμε ουσιαστικά την παράταση των αναστολών και την παράταση του προγράμματος Συν-Εργασία μέχρι και το Μάρτιο του ’21.

 

– Στην Αθήνα λειτουργεί περίπου το 70% των ξενοδοχείων με πληρότητες κάτω από 20%.

 

Πηγή: www.parapolitika.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media