Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Γιάννης Ρέτσος: Περίπου 4 δισ. έσοδα το 2020 από 18,5 δισ. το 2019

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Αction24 (εκπομπή Briefing με τους δημοσιογράφους Γιώργο Πιέρρο, Γιώργο Μουρούτη και Δημήτρη Τάκη – 28/07/2020).

 

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Ρέτσου

 

– Η εικόνα είναι όπως την είχαμε προδιαγράψει. Δεν βλέπουμε καμία έκπληξη. Είχαμε πει ότι η χρονιά ουσιαστικά είναι μια χρονιά διαχείρισης ζημιών. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αυτό που προσδοκούσαμε, είχαμε πει γύρω στο 20% με 25% των εσόδων των περυσινών είναι αυτό που θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε, αν με ρωτάτε βλέπω να είμαστε πιο κοντά στο 20% παρά στο 25%.

– Αν σκεφτούμε ότι πέρυσι, τα εισερχόμενα έσοδα ήταν 18,5 δισ. είχαμε βάλει τον πήχη μεταξύ 4 και 5 δισ., νομίζω ότι το 5 δισ. πλέον είναι ουτοπικό, η περιοχή των 4 δισ. είναι πιο ρεαλιστική.

RevitUp – Digital & Revenue Management

– Η χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη και επειδή είμαστε πια μέσα στη σεζόν και έχουμε και την εμπειρία του ανοίγματος και από το εξωτερικό, θέλω να σας πω ότι αποδεικνύεται αυτό που πιστεύαμε και αυτό που ξέρουμε, ότι είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ότι ο κόσμος φοβάται να ταξιδέψει, ανεξαρτήτως του πώς είναι η κατάσταση στην Ελλάδα ή το πώς διαχειριστήκαμε εμείς την κρίση. Δεν αποφασίζει ο ταξιδιώτης να μπει στο αεροπλάνο και να ταξιδέψει και νομίζω ότι αυτό είναι μια συνθήκη η οποία θα μας ακολουθεί και το επόμενο διάστημα μέχρι να βρεθεί μια λύση ιατρική, το εμβόλιο ή κάποια θεραπεία.

– Θεωρώ ότι αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, υπό καλές συνθήκες και υπό καλή εξέλιξη των υγειονομικών, θέλουμε τουλάχιστον τρία χρόνια για να πλησιάσουμε νούμερα σαν αυτά που λέμε του 2018, 2019, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η αποκατάσταση άμα ξεκινήσει δεν θα είναι θετική και δεν θα αρκεί τουλάχιστον να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επανέλθουν σε μια μορφή κανονικότητας.

– Αυτή τη στιγμή το σύνολο της τουριστικής αν θέλετε βιομηχανίας, όσοι δεν απασχολούνται, είναι σε αναστολή. Αυτό το καθεστώς σας θυμίζω ότι θα ισχύσει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή, πραγματικά άνεργο από τον τουρισμό δεν έχουμε. Ουσιαστικά είναι άνεργος εργαζόμενος με ένα επίδομα περισσότερο από ότι το επίδομα ανεργίας. Το πρόβλημα αν θέλετε θα φανεί περισσότερο το χειμώνα όταν πλέον οι εργαζόμενοι αυτοί σε αναστολή θα περάσουν από τον Οκτώβριο στο Ταμείο ανεργίας, με συνέπεια να έχουμε ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων του τουρισμού, που θα έχουν να πάρουν κανονικό μισθό από την εργασία τους 18 μήνες. Δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2019, προσδοκώντας τον Απρίλιο του 2021. Εκεί λοιπόν θα προκύψει αν θέλετε το πρόβλημα, το πόσες θέσεις θα χαθούν. Αυτό θα φανεί όταν σταματήσει και το καθεστώς αναστολής. Θεωρώ όμως ότι θα πάμε στο επόμενο βήμα που είναι η παραπάνω ενίσχυση της εργασίας, μέσω πιστεύω και νέων μέτρων τα οποία θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα ή από το Σεπτέμβριο και μετά, που στόχο θα έχουν ουσιαστικά να ανακόψουν αυτό το κύμα ανεργίας, το οποίο είναι αναπόφευκτο μετά από αυτή την πάρα πολύ κακή χρονιά.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media