Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

Γιάννης Ρέτσος: «Δεν μπορεί κανείς να προσδοκά περισσότερο από 20% – 25% των εσόδων που είχαμε το 2019»

«Δεν μπορεί κανείς να προσδοκά, ακόμη και με βάση τα αισιόδοξα σενάρια, περισσότερο από το 20% με 25% των εσόδων που είχαμε πέρυσι από τον τουρισμό, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε ένα ποσό γύρω στα 4 με 5 δισ. ευρώ», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».

 

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Ρέτσου

 

–  Από την 1η Ιουλίου, με βάση την εξέλιξη και των υγειονομικών δεδομένων, αναμένουμε το άνοιγμα όλων των αεροδρομίων και όχι μόνον Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Άρα, διαχειριζόμαστε μια σεζόν η οποία έχει κοπεί στη μέση. Η μισή έχει χαθεί. Έχουμε το δεύτερο μισό της σεζόν, στο οποίο περιλαμβάνεται το ισχυρό τρίμηνο του τουρισμού από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Γνωρίζουμε ότι ο Ιούλιος θα είναι ένας μήνας σχεδόν χαμένος. Οπότε έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο τεράστιες προκλήσεις. Η μία αφορά τη στάση μας απέναντι στην πανδημία κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Πρέπει να εξακολουθήσουμε να δείχνουμε την υπευθυνότητα που δείξαμε την εποχή του lockdown και να διατηρήσουμε την εικόνα της σοβαρής χώρας που μπορεί και διαχειρίζεται τα προβλήματά της, έχοντας να διαχειριστούμε πλέον και κόσμο από το εξωτερικό. Η δεύτερη πρόκληση αφορά το οικονομικό σκέλος. Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα τα πράγματα και έτσι όπως μπορούμε να δούμε τώρα το άμεσο μέλλον, θεωρώ ότι δεν μπορεί κανείς να προσδοκά, με βάση τα αισιόδοξα σενάρια, περισσότερο από το 20% με 25% των εσόδων που είχαμε πέρυσι από τον τουρισμό. Κάτι το οποίο μεταφράζεται σε ένα ποσό γύρω στα 4 με 5 δισ. ευρώ.

RevitUp – Digital & Revenue Management

– Στο κομμάτι των πρωτοκόλλων υπήρξε καθυστέρηση, σε ένα βαθμό αδικαιολόγητη. Βρέθηκαν επιχειρήσεις να λειτουργούν ουσιαστικά έχοντας ακολουθήσει εκπαιδεύσεις και πρωτόκολλα διεθνή, περιμένοντας να ανακοινωθούν τα επίσημα ελληνικά πρωτόκολλα. Σε κάθε περίπτωση, είναι τέτοια η συσσώρευση των προβλημάτων και των δεδομένων, ώστε αυτή τη στιγμή το μεγάλο στοίχημα θα είναι η αποτελεσματική ή όχι διαχείριση των πρώτων κρουσμάτων, όταν αυτά προκύψουν. Ευχόμαστε να είναι ελάχιστα. Αποτελούν, όμως, τεράστια πρόκληση. Και εδώ πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και ως κράτος και ως αρμόδιοι φορείς, προκειμένου να αποφεύγονται ατυχείς παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα αυτό που ειπώθηκε από επίσημα χείλη, ότι δηλαδή θα ανακοινώνεται το όνομα καταλύματος όταν θα εμφανίζεται κρούσμα. Το θέμα δεν είναι η διαπόμπευση ή η στέρηση του δικαιώματος στην ελπίδα για την επόμενη μέρα. Το θέμα είναι η σωστή εφαρμογή της διαδικασίας από την επιχείρηση και του κρούσματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που είναι ο ΕΟΔΥ και όχι ο ξενοδόχος.

 

– Προφανώς και πρέπει να υπάρξουν ξενοδοχεία καραντίνας για να καλύψουν το μεγάλο πλήθος ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων. Από την άλλη, πρέπει διαζευκτικά να υπάρχει η δυνατότητα και στο κατάλυμα που μπορεί, που έχει τους απαραίτητους χώρους, το απαραίτητο προσωπικό και τις συνθήκες, σε ξεχωριστό χώρο, σε ξεχωριστή πτέρυγα, να αναλαμβάνει, σε συνεργασία βέβαια με τον ΕΟΔΥ και τους υγειονομικούς, τη διαχείριση κάποιου κρούσματος που δεν χρειάζεται να νοσηλευθεί στο νοσοκομείο.

 

– Ένας σημαντικός αριθμός είναι ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, που αργά ή γρήγορα θα ανοίξουν. Δεν μπορούν να παραμένουν κλειστά. Δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, διότι και το προσωπικό είναι συνεχούς απασχόλησης, οπότε ουσιαστικά το κόστος για την επιχείρηση υπάρχει. Άρα, αργά ή γρήγορα και ειδικά από τα τέλη Ιουλίου που σταματάει και το δικαίωμα των αναστολών συμβάσεων, θα κληθούν να αναλάβουν το κόστος. Για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή πόσα θα ανοίξουν.

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Ρέτσου στο kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media