Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Γιάννης Ρέτσος: Ανάγκη χάραξης στρατηγικού σχεδίου για τον ελληνικό τουρισμό

 

Την ανάγκη χάραξης ενός στρατηγικού σχεδίου για τον ελληνικό τουρισμό, επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη εφημερίδα «δημοκρατική» της Ρόδου.

 

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Ρέτσου

 

1. «Οι στόχοι που έχει θέσει ο Σύνδεσμος για την επόμενη ημέρα του ελληνικού τουρισμού είναι η ανάπτυξη δράσεων για την άμβλυνση της εποχικότητας, η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος, η διαχείριση των ροών επισκεπτών ιδιαίτερα όταν παρατηρούνται φαινόμενα υπερσυγκέντρωσης σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και σημεία ενός προορισμού, η διαχείριση κρίσεων, η ανάπτυξη βιωματικών εμπειριών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προσδοκίες των επισκεπτών, η προώθηση τους μέσα από διαφορετικά κανάλια, κ.ά.».

2. «Η θωράκιση του ελληνικού τουρισμού, συνδέεται με την κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου, τα βασικά χαρακτηριστικά του οποίου περιέγραψα παραπάνω. Τώρα πιστεύω ότι είναι η στιγμή να ξεκινήσουμε τις μεγάλες αλλαγές. Με αυτόν τον τρόπο, θα περιορίσουμε και τους όποιους κινδύνους προκύπτουν από περιπτώσεις όπως αυτή που βιώσαμε πρόσφατα με τον Τhomas Cook».

 

3. «Ο ΣΕΤΕ, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πτώχευση του tour operator, έθεσε το πλαίσιο που πρέπει να κινηθούν οι αρμόδιοι φορείς για την άμβλυνση των επιπτώσεων στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Από την άλλη όμως, δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στην άμεση διαχείριση. Είναι ένα γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει και να μας κάνει να σκεφτούμε, όχι το πώς θα απεμπλακούμε από τους Τour Οperators, καθώς παραμένουν από τα πλέον σημαντικά κανάλια πωλήσεων, αλλά πώς θα εμπλουτίσουμε τις εναλλακτικές μας δυνατότητες με νέα κανάλια.

Επιπλέον, επειδή έχει γίνει πολύ συζήτηση για το βασικό μας προϊόν, το Ήλιος και Θάλασσα, κανείς δεν λέει ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί το συγκεκριμένο μοντέλο, αλλά ότι θα μπορούσε να αποκτήσει και άλλες διαστάσεις».

4. «Ο ΣΕΤΕ το τελευταίο τρίμηνο έχει κάνει ένα κύκλο επαφών με συναρμόδιους υπουργούς, για τη διευθέτηση θεμάτων που επηρεάζουν την τουριστική δραστηριότητα. Μεταξύ των άλλων, έχει εισηγηθεί τη μείωση του ΦΠΑ στο συνολικό τουριστικό πακέτο, την κατάργηση του φόρου διαμονής, την αποκλιμάκωση της φορολόγησης της εργασίας, την ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας των προορισμών, τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τη γενικότερη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος».

 

Πηγή: Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Ρέτσου στο dimokratiki.gr.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media