Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Γιάννης Ρέτσος: Το 2022 μπορεί να εξελιχθεί σε μία πάρα πολύ εντυπωσιακή χρονιά

 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου καλημέρα» του ραδιοφωνικού σταθμού «Real FM Θεσσαλονίκης» με τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

 

Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Ρέτσου

 

– Ο τουρισμός εξελίσσεται σύμφωνα με το πολύ αισιόδοξο σενάριο. Είχαμε διάφορα σενάρια στην αρχή της σεζόν, διότι όπως καταλαβαίνετε η πανδημία που ήταν και είναι σε εξέλιξη θα καθόριζε τα πάντα. Είχαμε ένα βασικό σενάριο το οποίο έλεγε ότι μπορεί να κινηθούμε στο 40% του 2019. Αυτό ήταν ένα νούμερο της τάξης των 7 – 7,5 δισ. Φαίνεται τελικά ότι έχουμε κλειδώσει στο 50% και ίσως κινηθούμε και λίγο παραπάνω. Δηλαδή αυτή τη στιγμή που μιλάμε, με το Σεπτέμβριο ολοκληρωμένο αλλά και τον Οκτώβριο να συνεχίζει η τουριστική δραστηριότητα, σε αρκετούς προορισμούς της χώρας, μπορούμε να μιλάμε για έσοδα τα οποία θα κινηθούν στην περιοχή των 10 δισ. Τώρα, αν θα τα ξεπεράσουμε ή θα είναι λίγο λιγότερο, αυτό δεν μπορώ να σας το πω αυτή τη στιγμή. Όμως όπως καταλαβαίνετε το 40% έχει γίνει 50%, ίσως γίνει και 55% κάτι το οποίο είναι μία πάρα πολύ θετική εξέλιξη.

 

 

– Από τον Ιούλιο και μετά πήγε καλά σχεδόν όλη η Ελλάδα με κάποιες χρονοκαθυστερήσεις σε κάποια μέρη. Για παράδειγμα το Ιόνιο άργησε να ξεκινήσει διότι εξαρτάται πάρα πολύ από την αγγλική αγορά η οποία ουσιαστικά λειτούργησε από τον Αύγουστο και μετά ενώ Σεπτέμβριο και Οκτώβριο συνεχίζει να κινείται. Υπήρξαν μέρη στην Ελλάδα και σε νησιωτικούς προορισμούς αλλά και σε χερσαίους προορισμούς, που ξεπέρασαν και τα μεγέθη του 2019. Αυτοί είναι κυρίως μικρότεροι προορισμοί που δεν εξαρτώνται τόσο πολύ από το μαζικό και τα ποιοτικά προϊόντα στους προορισμούς αυτούς, καταλύματα 5 αστέρων ή και μικρότερα καταλύματα πολύ υψηλής ποιότητας. Αυτό συνέβη για διάφορους λόγους. Ο βασικός είναι ότι λόγω της πανδημίας άλλαξαν λίγο και οι συνήθειες των ταξιδιωτών. Οι επιλογές γίνονται πλέον με περισσότερα ποιοτικά κριτήρια. Άλλαξε ο χρόνος διαμονής και επίσης υπήρχε και μία διάθεση κάποιος να πληρώσει ακριβότερα ένα προϊόν το οποίο και θα τον ευχαριστούσε μετά από 2 χρόνια ουσιαστικά καραντίνας, αλλά και θα αισθανόταν πιο ασφαλής σε αυτό. Άρα λοιπόν ωφελημένοι είναι οι μικρότεροι προορισμοί και τα πάρα πολύ ποιοτικά τουριστικά προϊόντα.

 

– Εκείνο που είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό αυτή τη στιγμή είναι η εικόνα που υπάρχει για το 2022. Άρα όσο και παρακινδυνευμένο να είναι αυτή τη στιγμή, μπορώ να σας πω ότι αν θεωρήσουμε ότι από του χρόνου, από την άνοιξη και μετά η πανδημία θα αποτελεί παρελθόν και θα έχει πλέον μπει στη ζωή μας ως μία ενδημική γρίπη, το 2022 μπορεί αν εξελιχθεί ως μία πάρα πολύ εντυπωσιακή χρονιά που δεν θα εξέπληττε αν έφτανε και τα νούμερα και τα δεδομένα του 2019.

 

Σε ερώτηση για τις επιχειρήσεις του ορεινού όγκου, ο κ. Ρέτσος είπε:

– Οι προορισμοί αυτοί, ουσιαστικά δεν λειτουργούν από το Φεβρουάριο του 2020. Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα και είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι επίσης του τουρισμού μας. Θεωρώ ότι φέτος θα λειτουργήσουν και θα πάνε καλά. Πράγματι ο Έλληνας ταξίδεψε φέτος το καλοκαίρι με εντυπωσιακό τρόπο και συχνότητα. Και νομίζω ότι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται και τους επόμενους μήνες, δηλαδή τους μήνες του χειμώνα. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι αυτές οι επιχειρήσεις λειτουργούν κυρίως με τον Έλληνα ταξιδιώτη. Θα γίνει λοιπόν και τους επόμενους μήνες, αφενός γιατί υπάρχει η διάθεση για ταξίδι, αφετέρου γιατί ο εμβολιασμός έχει δημιουργήσει μία ασπίδα και ο κόσμος ο οποίος έχει εμβολιαστεί αισθάνεται πλέον ασφαλής να ταξιδέψει. Πιστεύω και οι ανακοινώσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες σχετικά με τη δυνατότητα των εμβολιασμένων να επανέλθουν 100% πλέον στην κανονικότητα, θα βοηθήσει και τη λειτουργία αυτών των προορισμών.

 

– Για το έλλειμμα των εργαζομένων το οποίο παρουσιάστηκε κατά κόρον φέτος στις τουριστικές περιοχές, δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή ότι είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα παραμείνει. Μην ξεχνάτε ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Ιούλιο φέτος, προσλαμβάνοντας πολύ συγκρατημένα προσωπικό, διότι τότε δεν είχαν εικόνα του πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η χρονιά… Είδατε ότι σε αυτούς τους 18 μήνες, κλάδοι άλλοι, οικονομικοί, αναπτύχθηκαν πάρα πολύ και κλάδοι όπως είναι ο τουρισμός υπέστησαν πάρα πολύ μεγάλες ζημιές. Άρα είναι πολύ φυσιολογικό να υπάρχουν και μετατοπίσεις εργαζομένων από τον ένα κλάδο στον άλλο. Πρέπει λίγο να ηρεμήσει η κατάσταση, να αποκατασταθεί λίγο η ισορροπία και η ομαλότητα, για να δούμε το μέγεθος αυτού του προβλήματος. Θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν είναι όμως τόσο μεγάλο όσο το βίωσαν οι επιχειρήσεις φέτος το καλοκαίρι.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media