Παρασκευή 29 Μαϊου 2020

Γιάννης Ρέτσος: Mπορούμε να ελπίζουμε στο καλό σενάριο ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα έχουμε ανάκαμψη

Θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι από τώρα μέχρι και το τέλος Μαΐου θα υπάρχει κάθετη πτώση της ζήτησης για ταξίδια, δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, όμως πιστεύει στο καλό σενάριο και ελπίζει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2020, «αν όλα πάνε ομαλά και σύμφωνα με τις μετριοπαθείς έως αισιόδοξες εκτιμήσεις», θα έχουμε ανάκαμψη.

 

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Ρέτσου στο kathimerini.gr

 

1. «Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, γιατί τις επόμενες εβδομάδες θα καλούμαστε καθημερινά να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις, τις οποίες δεν τις έχουμε δει κατά το παρελθόν. Οπότε χρειάζεται να ανασχεδιάζουμε διαρκώς τη στρατηγική. Θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι από τώρα μέχρι και τα τέλη Μαΐου θα υπάρχει κάθετη πτώση τις ζήτησης».

2. «Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και αρθούν αυτές οι απαγορεύσεις σταδιακά, σε αυτό το σημείο θα αρχίσουμε να παρατηρούμε, να σχεδιάζουμε από την αρχή, να ελπίζουμε ότι θα αλλάξει και η συμπεριφορά του ταξιδιωτικού κοινού».

3. «Πάνω σε αυτό διατηρώ μία αισιοδοξία, επειδή η διάθεση για ταξίδι έχει να κάνει κυρίως με την ψυχολογία. Όσο εύκολα, λοιπόν, μπορεί να καταστραφεί αυτή η διάθεση, άλλο τόσο εύκολα μπορεί να επανέλθει. Βέβαια, όλη αυτή η κρίση, δημιουργεί και οικονομικά προβλήματα. Τίθενται ζητήματα σε σχέση με το πόσο θα έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη του καθενός από τις επιπτώσεις αυτού που βλέπουμε ήδη και θα δούμε και τις επόμενες εβδομάδες, για να κρίνουμε πλέον τι προοπτικές και ελπίδες υπάρχουν για το υπόλοιπο τις χρονιάς φέτος».

RevitUp – Digital & Revenue Management

4. «Θα πρέπει να χωρίσουμε τη φετινή χρονιά σε δύο στάδια. Το πρώτο εξάμηνο και το δεύτερο. Στο καλό σενάριο, οι αρνητικές επιπτώσεις θα εξελίσσονται και θα φαίνονται στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου και ελπίζουμε το δεύτερο εξάμηνο, αν όλα πάνε ομαλά και σύμφωνα με τις μετριοπαθείς έως αισιόδοξες εκτιμήσεις, να έχουμε ανάκαμψη.

Θεωρώ ότι τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται αυτή τη στιγμή φαίνεται να ενισχύουν το καλό σενάριο. Διότι το μόνο παράδειγμα που έχουμε είναι αυτό της Κίνας. Και είδαμε ότι στην Κίνα, περίπου 10 εβδομάδες μετά την εμφάνιση του ιού, έχουμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα. Άρα, λοιπόν, μπορούμε να ελπίζουμε στο καλό σενάριο της κορύφωσης του φαινομένου στην Ευρώπη τις επόμενες 4 με 6 εβδομάδες και στη συνέχεια της αποκλιμάκωσής του».

5. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει άμεση ανάγκη οριζόντιων μέτρων για τον τουρισμό, κατ’ αρχάς σε ό,τι έχει να κάνει με τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Έτσι, οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σε 12μηνη βάση, θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και οι εποχικές να ανοίξουν. Επίσης, οι αερομεταφορές που έχουν ήδη πληγεί πολύ και θα συνεχίσουν να πλήττονται και τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη στήριξη».

6. «Ως κοινωνικοί εταίροι, έχουμε εκδηλώσει την πρόθεσή μας να στηρίξουμε τους εργαζομένους μας σε ό,τι προκύψει. Αυτό φάνηκε και με την υποστήριξη προς την κυβέρνηση, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε για τον τρόπο που θα δίνονται άδειες στους εργαζομένους οι οποίοι θα χρειαστεί να προσέχουν τα παιδιά τους, για όσο χρόνο τα σχολεία είναι κλειστά».

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Ρέτσου στο kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media