Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Το γαστρονομικό προφίλ του ταξιδιώτη το 2021

του Κώστα Κωβαίου

 

Το έτος που σε λίγο θα παρέλθει (το άρθρο γράφτηκε λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το 2020), ήταν μια χρονιά πολύ ιδιαίτερη, δύσκολη και θα έλεγα ιστορική.

Η πανδημία του COVID-19 έδωσε ένα ισχυρό χτύπημα στην υγεία, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία. Η πλειοψηφία των επαγγελματικών κλάδων και δραστηριοτήτων επηρεάστηκε έντονα και σε πολλές των περιπτώσεων καταστροφικά.

Οι κλάδοι της εστίασης, των αερομεταφορών και του τουρισμού γενικότερα, έλαβαν το μεγαλύτερο πλήγμα κατά τη γνώμη μου. Θα χρειαστεί μια ισχυρή βοήθεια ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και το κυριότερο να μείνουν ενεργές και ανοικτές.

Λογικά μιλώντας πάντα, με την αυγή του 2021 οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν να γίνονται μαζικά, ώστε να φτάσουμε στην τουριστική σεζόν του ’21 με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια, με σκοπό να αρχίσει να δουλεύει η τουριστική μηχανή και να προσπαθήσει να αναπληρώσει μέρος των χαμένων εσόδων του 2020.

Αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία του πλανήτη, σύμφωνα με έρευνες (expedia group) έδειξε ότι αυτό που θα θελήσει να κάνει μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης με την πανδημία, είναι να ταξιδέψει και φυσικά να επισκεφτεί τα αγαπημένα του εστιατόρια, μπαρ και γενικά χώρους εστίασης.

Πάμε τώρα στο «ζουμί» του παρόντος άρθρου.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Τα προφίλ που θα επικρατήσουν

Όταν μιλάμε για γαστρονομικό προφίλ, αναφερόμαστε στο τι ακριβώς ψάχνει ο ταξιδιώτης όταν επισκεφτεί μια χώρα. Τι θέλει να δοκιμάσει, να γευτεί, να απολαύσει.

Πιστεύω ότι τη φετινή χρονιά, αλλά και για την επόμενη δεκαετία που έρχεται, είναι μια χρυσή ευκαιρία να αναδειχθεί ο γαστρονομικός πλούτος κάθε χώρας και φυσικά της δικής μας.

Πλέον πιστεύω ότι το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, τείνει να εξαλειφθεί, ειδικά όταν μιλάμε για μεγάλα γκρουπ ανθρώπων.

Τα «φώτα» πέφτουν στους μεμονωμένους ταξιδιώτες (ζευγάρια, παρέες φίλων), στις οικογένειες και στους γαστρονομικούς αναζητητές.

Τα παραπάνω προφίλ ταξιδιωτών έχουν την τάση να ψάχνουν την τοπική γαστρονομία της εκάστοτε χώρας, να θέλουν να βλέπουν από κοντά πως παράγεται το προϊόν (επίσκεψη σε οινοποιεία, φάρμες κτλ) και φυσικά να παίρνουν μαζί τους στην επιστροφή, μέρος αυτών των εμπειριών.

Άλλη μια τάση που θα έχει πολύ μεγάλη άνθηση στη δεκαετία που έρχεται είναι οι φίλοι της υγιεινής διατροφής και των διαφόρων παρακλαδιών αυτής (vegan, vegetarian, organic κτλ).

Άλλη μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να αναδείξει τoν πλούτο και τη γεύση των λαχανικών και των φρούτων και άλλων προϊόντων που παράγονται με βιολογικούς τρόπους.

Ο μοντέρνος ταξιδιώτης, ανεξάρτητα την οικονομική του δύναμη, ψάχνει το αυθεντικό, το ιδιαίτερο. Αυτός είναι άλλωστε ο σημαντικότερος λόγος που ταξιδεύουμε. Να νιώσουμε για λίγο πολίτες της χώρας που επισκεπτόμαστε.

Ήδη αρκετά ξενοδοχεία και εστιατόρια της χώρας μας, έχουν επενδύσει σε γνώση και εκπαίδευση, ώστε να είναι κοντά σε αυτές τις τάσεις.

Έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τα στεγανά που βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια, όπως το να σερβίρουν το ίδιο πρωινό κάθε μέρα ή να έχουν συγκεκριμένους κωδικούς στα μενού τους χωρίς καμία καινοτομία.

Προσωπικά, πιστεύω ότι κοιτώντας πίσω στην παράδοση βρίσκουμε το δρόμο για το μέλλον.

Αν πραγματικά ψάξουμε τι παράγει ο τόπος που είναι η επιχείρηση μας, στηρίξουμε τα τοπικά προϊόντα που είναι δίπλα μας και τα εντάξουμε μέσα από ένα σύγχρονο και μοντέρνο πρίσμα, έχουμε καταφέρει να προσφέρουμε αυθεντικό αποτέλεσμα, στηρίζοντας παράλληλα την τοπική κοινωνία και επιχειρηματικότητα.

Ας δώσουμε βάση στην πρώτη ύλη που παράγει ο τόπος, να την αναδείξουμε, χωρίς πολλές παρεμβάσεις και φανφάρες. Ναι στην καινοτομία, όχι στην κοινοτυπία.

Αυτό πιστεύω πως είναι το κλειδί.

Η χώρα μας είναι «τυχερή» καθώς είναι πλούσια σε προϊόντα και συνταγές. Μπορεί να καλύψει κάθε γαστρονομικό προφίλ και ιδιαιτερότητα, αλλά πρέπει να την ψάξουμε και να την ενσωματώσουμε με σεβασμό και μοντέρνα οπτική.

Επιστροφή λοιπόν στην παράδοση, κοιτώντας μπροστά.


Ο Κώστας Κωβαίος είναι Executive Chef στα ξενοδοχεία London & Athens Coast, ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής «Acropolis» και συνιδρυτής των Hospitality Ambassadeurs.

Συνταγογραφεί για ποικίλα περιοδικά μαγειρικής και ιστότοπους.

Είναι απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Αναβύσσου, με πληθώρα σεμιναρίων στη γαστρονομία και την υγιεινή τροφίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορήσει το 1ο βιβλίο του Κώστα Κωβαίου με τίτλο: «Cooking at Home».

Δείτε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media