Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ), το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ότι μετά από 23 χρόνια ενασχόλησης με τα φλέγοντα ζητήματα της Φιλοξενίας, με την επικείμενη λήξη της θητείας του, θα αποχωρήσει οριστικά από τα κοινά του Τουρισμού.
Ο Γιάννης Ρέτσος εκλέχθηκε για πρώτη φορά Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, το Μάιο του 2017.
Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΕΤΕ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου έχει δικαίωμα να εκλεγεί έως δύο θητείες, τριετούς διάρκειας η κάθε μία.
Ο κ. Ρέτσος είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Cornell University στη Διοίκηση Ξενοδοχείων, με ειδίκευση στο Hospitality Real Estate Finance.
Είναι ο CEO και από τους βασικούς μετόχους του ομίλου Electra Hotels & Resorts.
Από το 2009 έως το 2012 διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής – Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) και από το 2011 έως το 2017 Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
Ο κ. Ρέτσος έγραψε στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Στην 10η ΓΣ των μελών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μίλησα για το μέλλον του τουρισμού μας, αλλά και για την δύσκολη πορεία των δύο τελευταίων δεκαετιών. Το 1999, όταν ξεκίνησε και η ενασχόλησή μου με τα κοινά του τουρισμού, τίποτα δεν ήταν όπως σήμερα. Ο τομέας ήταν κατακερματισμένος, δεν συμμετείχε στην λήψη καμίας κεντρικής απόφασης, ενώ η όποια συνεισφορά στο ΑΕΠ ήταν καθαρά θέμα συγκυρίας. Υπήρξε όμως ένα κοινό όραμα κάποιων σπουδαίων ανθρώπων, με τους οποίους συμπορεύτηκα όλα αυτά τα χρόνια: να γίνει ο τουρισμός ο πρωταγωνιστής της οικονομίας μας! Διανύοντας λοιπόν έναν μακρύ δρόμο, με ημερομηνίες ορόσημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, την χρεοκοπία της χώρας το 2010, την ανακήρυξη του ΣΕΤΕ ως κοινωνικού εταίρου το 2013, την πανδημία το 2020, φτάσαμε σήμερα σε μια κορυφή, με το τουριστικό brand της χώρας στα πέντε ισχυρότερα παγκοσμίως, με πάνω από 30 εκ. τουρίστες και με 20% άμεση και έμμεση συνεισφορά στο ΑΕΠ. Η διατήρηση της κορυφής όμως, είναι δυσκολότερη από την κατάκτησή της.
Για να συμφωνήσουμε πώς συνεχίζουμε, ιδιώτες και δημόσιο, χρειάζονται αποφάσεις με κόστος που «ξεβολεύουν». Το δημόσιο να επενδύσει σε υποδομές και διαχείριση προορισμών και να αναζητήσει σύγχρονους τρόπους προβολής. Να διευκολύνει ώστε οι πολιτιστικοί μας πόροι να γίνουν μέρος του προϊόντος μας. Και να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα ο οποίος μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του τουριστικού μας προϊόντος. Και οι ιδιώτες, να βελτιώσουν και εμπλουτίσουν το προϊόν τους, αλλά και να υιοθετήσουν αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες, στην διαχείριση απορριμμάτων, στην εκμετάλλευση των πόρων, που και κόστος έχουν και αλλάζουν την καθημερινότητα δεκαετιών. Μόνο έτσι μπορούμε να κοιτάξουμε ακόμα ψηλότερα. Αλλιώς, θα απολαύσουμε το προσωρινό όφελος, αναμένοντας το καθοδικό μέρος του κύκλου».