Η εταιρεία Fraport Greece που το επόμενο διάστημα θα αναλάβει τη διαχείριση των αεροδρομίων Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας, Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου, αναφερόμενη στα οφέλη της επένδυσης, σε ανακοίνωση της σημειώνει (μεταξύ άλλων ) ότι:
«Η παραχώρηση των 14 αεροδρομίων είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που γίνεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σε μια δύσκολη περίοδο.
1. Τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια δεν πωλούνται. Παραμένουν στην ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους. Σε καθημερινούς όρους ενοικιάζονται για 40 χρόνια.
2. Τα οφέλη για το ελληνικό κράτος είναι άμεσα και τεράστια.
Το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει προκαταβολικά 1.234.000.000 ευρώ που είναι το τίμημα της παραχώρησης, με την παράδοση των αεροδρομίων.
Επιπλέον, το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράττει για τα επόμενα 40 χρόνια ετήσιο πάγιο τίμημα παραχώρησης 22.900.000 ευρώ και ετήσιο μεταβλητό τίμημα παραχώρησης της τάξης του 28,5% των λειτουργικών κερδών της Fraport Greece.
Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει ξεκάθαρα ότι η καταβολή των 1,234 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Fraport στο ελληνικό δημόσιο θα γίνει την ημέρα της παραχώρησης των αεροδρομίων στη Fraport Greece. Τα αεροδρόμια για τεχνικούς και διαδικαστικούς κυρίως λόγους δεν έχουν παραχωρηθεί ακόμη, αλλά αυτό προβλέπεται να γίνει άμεσα.
Η Fraport Greece υπέγραψε σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο για την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλειας από το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα. Η Fraport Greece θα καλύψει το σύνολο των αμοιβών του προσωπικού που ανέρχεται σε 10,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ήδη, έχουν δημιουργηθεί 400 νέες θέσεις εργασίας με τις προσλήψεις που έγιναν σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ δρομολογούνται ακόμα 160 προσλήψεις στο αμέσως προσεχές διάστημα. Το 96% των εργαζομένων είναι Έλληνες. Οι μέσες αποδοχές που προσφέρονται στο προσωπικό των αεροδρόμια είναι πολύ υψηλότερες από τις αντίστοιχες αποδοχές που θα ελάμβαναν αν η Fraport Greece ακολουθούσε μισθολογικά τη συλλογική σύμβαση εργασίας.
Οι μέσες αποδοχές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες όταν γίνει η ανάληψη των αεροδρομίων, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα αεροδρόμια θα εργάζονται σε καθεστώς βαρδιών οπότε τυχόν έξτρα (π.χ. νυχτερινή απασχόληση, Κυριακές/αργίες) θα προσαυξάνουν ακόμα περισσότερο τις μηνιαίες αποδοχές.
3. Με την έναρξη της παραχώρησης ξεκινούν επενδύσεις σε αερολιμενικές υποδομές ύψους 20% υψηλότερες από τη συμβατική υποχρέωση (330 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020). Στη συνέχεια και έως το τέλος της διάρκειας της παραχώρησης, θα γίνουν και πρόσθετες επενδύσεις για τη συντήρηση, την αναβάθμιση και την επέκταση των υποδομών, ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται η επιβατική κίνηση που θα ξεπεράσουν το 1.000.000.000 ευρώ.
4. Ενισχύεται η εικόνα των αεροδρομίων και διασφαλίζεται μια ευχάριστη εμπειρία για τους επιβάτες, βασισμένη στην ευταξία και την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, στο λογικό χρόνο αναμονής, στα ελκυστικά εμπορικά καταστήματα και στο φιλικό προσωπικό».
Πηγή: www.capital.gr