Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Φολέγανδρος: Προσπάθεια ένταξης στο δίκτυο ευρωπαϊκών πεζοπορικών διαδρομών

Μια φιλόδοξη προσπάθεια των κατοίκων και του Δήμου της Φολεγάνδρου, καθώς και του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) βρίσκεται σε εξέλιξη, με σκοπό την αξιοποίηση και ανάδειξη του πεζοπορικού δικτύου και την κατασκευή ασφαλούς πεζόδρομου που θα ενώνει το λιμάνι με τη Χώρα.

Σύμφωνα με τον Κοσμά Αναγνωστόπουλο, συντονιστή της καμπάνιας «Folegandros Routes: a step for culture & nature» και υπεύθυνο βιώσιμης κινητικότητας του ΔΑΦΝΗ, υπάρχει ένα πεζοπορικό δίκτυο 25 χιλιομέτρων που αν διαμορφωθεί σε ένα δίκτυο 50 χιλιομέτρων η Φολέγανδρος θα εισέλθει στο χάρτη των ευρωπαϊκών πεζοπορικών διαδρομών, καθώς τα 50 χιλιόμετρα είναι το ελάχιστο όριο και θα δώσουν ώθηση σε ήπιο, φυσιολατρικό και ποιοτικό τουρισμό, με επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι η αξιόπιστη χαρτογράφηση, σήμανση και αποκατάστασή των νησιών, η δημιουργία εφαρμογών για κινητό, e-book κ.λπ. και η κατασκευή ενός όμορφου, λειτουργικού και ενταγμένου στο τοπίο πεζόδρομου, που θα ενώνει τον Καραβοστάση (το λιμάνι) με τη Χώρα. Αυτό θα γίνει μέσω μιας ασφαλής ζώνης μετακίνησης των πεζών δίπλα στη σημερινή οδό, μήκους περίπου 3 – 3,5 χιλιομέτρων, με προδιαγραφές για την εξυπηρέτηση ατόμων μειωμένης κνητικότητας, με σεβασμό στις παραδόσεις και την πολιτισμική κληρονομιά της Φολεγάνδρου.

 

Η χρηματοδότηση της διαδικασίας θα υλοποιηθεί μέσω crowdfunding («χρηματοδότηση από το πλήθος»), με σκοπό τη συγκέντρωση 100.000 ευρώ που απαιτούνται για την υλοποίηση και των δύο έργων (μελέτη και κατασκευή μονοπατιού και διαδικτυακή υποστήριξη).

 

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Γιάννη Ελαφρού στο kathimerini.gr