Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Φόβοι για τις συνέπειες της κρίσης της κινεζικής οικονομίας στον ελληνικό τουρισμό

EOT51

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και αγωνία σε κάποιες περιπτώσεις παρακολουθεί η αγορά τις εξελίξεις στην κινεζική οικονομία τα τελευταία 24ωρα. Παρότι δεν έχουν παρατηρηθεί σοβαρά προβλήματα στις εργασίες των ελληνικών επιχειρήσεων με την Κίνα, εντούτοις δεν παύει να υπάρχει ανησυχία για την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης μιας από τις δυναμικότερες και πολλά υποσχόμενες περιοχές για τα ελληνικά προϊόντα.

Ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό από την Κίνα εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η κρίση της κινέζικης οικονομίας, εφόσον βέβαια συνεχισθεί. Ήδη, όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κορνιωτάκης, η επιβολή των τραπεζικών περιορισμών έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη ζήτηση από Κινέζους για διακοπές στην Ελλάδα, ενώ υπήρξαν κινεζικά πρακτορεία που ακύρωσαν πακέτα, εξαιτίας της έντονης αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας.

«Ο φόβος πως δεν υπάρχουν χρήματα στις τράπεζες και γενικότερα ότι θα υπάρχουν δυσκολίες στην καθημερινότητα των τουριστών, από τις αγορές δώρων μέχρι και το φαγητό οδήγησαν tour operators στην απόφαση να ακυρώσουν τις κρατήσεις που είχαν κάνει και να στείλουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα τους πελάτες τους», σημειώνει χαρακτηριστικά. Όλα αυτά έρχονται σε μια στιγμή, που το τουριστικό ρεύμα από την Κίνα τα τελευταία χρόνια είναι ανοδικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ελληνικών Προξενικών Αρχών της Κίνας (Πεκίνο, Σαγκάη και Γκουανγκζού), στο χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2014 εκδόθηκαν 64.226 θεωρήσεις Schengen συνολικά, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό αύξησης 81% σε σχέση με το 2013. Εξ αυτών 58.297 ήταν τουριστικές (αύξηση 91% σε σχέση με το 2013) και οι λοιπές για άλλους σκοπούς (επιχειρηματικές, συμμετοχή σε συνέδρια κ.λπ.).

Όσον αφορά τις εκδοθείσες τουριστικές θεωρήσεις 69% εξ αυτών αφορούσαν σε ομαδικό τουρισμό και το λοιπό 31% σε ατομικό τουρισμό. Όπως επισημαίνει η ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο, ο παραπάνω αριθμός είναι ο ελάχιστος δυνατός, καθώς υπάρχουν αρκετοί Κινέζοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού ταξιδιού, δεδομένου ότι μπορούν να προμηθευτούν visa Σένγκεν για τουριστικούς λόγους και από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Πηγή: www.imerisia.gr

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο του Γιώργου Μανέττα στο www.imerisia.gr

Share Post