Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

FedHATTA: Παρεμβάσεις στο υπουργείο Εργασίας για τα επιδόματα των εποχιακών στα τουριστικά γραφεία

 

To ζήτημα της μη καταβολής επιδόματος στους εποχιακά εργαζομένους στα τουριστικά γραφεία, αλλά και της αδυναμίας έγκαιρης δήλωσης των αναστολών του Οκτωβρίου από τα τουριστικά γραφεία λόγω προβλήματος του ΕΡΓΑΝΗ, έθεσε στο υπουργείο Εργασίας η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, προκειμένου να επιλυθούν.

Συγκεκριμένα, τέθηκε για άλλη μια φορά το πρόβλημα που υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει, σχετικά με τους εποχιακά εργαζόμενους στα τουριστικά γραφεία, οι οποίοι δεν πήραν κανενός είδους επίδομα το καλοκαίρι και δεν μπορούν να πάρουν ούτε το χειμώνα.

Όπως είναι γνωστό, υπάρχουν εποχικά εργαζόμενοι στα τουριστικά γραφεία οι οποίοι δεν εμπίπτουν στο ειδικό καθεστώς των εποχικών υπαλλήλων, που έχουν νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα επαναπρόσληψης την επόμενη χρονιά και κάλυψη από το ταμείο ανεργίας κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα (π.χ. οδηγοί).

Φέτος, οι εργαζόμενοι (υπάλληλοι, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, συνοδοί, κλπ.) είτε δεν προσλήφθηκαν, είτε προσλήφθηκαν για πολύ περιορισμένη περίοδο.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Έτσι, δεν συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα (έστω και τα μειωμένα με τη νέα ρύθμιση), ώστε να έχουν στη συνέχεια το δικαίωμα να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας. Τίθεται, επομένως, ένα πολύ σοβαρό ζήτημα επιβίωσης για τη συγκεκριμένη κατηγορία των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να καταφέρουν να εισπράξουν είτε επίδομα ανεργίας, είτε αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Ειδική μνεία έγινε, επίσης, σε όσους έχουν καταφέρει μεν να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα, από τον ΟΑΕΔ, 50 ένσημα αλλά έχουν πάρει απορριπτικές απαντήσεις γιατί οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ακολουθώντας το νόμο για τα εποχιακά επιδόματα (ο οποίος δυστυχώς δεν έχει αλλάξει), ζητούν και τη βεβαίωση εποχικότητας όμοια με αυτή του 2017, 2018 και 2019.

Όμως, φέτος κανένα Τουριστικό Γραφείο δεν εξασφαλίζει τον απαραίτητο δείκτη εποχικότητας (25%), καθώς η σεζόν ξεκίνησε αρχές Ιουλίου.

Ζητήθηκε να υπάρξει τροποποίηση του άρθρου 4 § 8 του 1545/1985 (ΦΕΚ 4 91) προκειμένου να μην απαιτείται από τον ΟΑΕΔ η χορήγηση σχετικής βεβαίωσης εποχικότητας.

Επιπλέον, μετά από ενημέρωση της FedHATTA από αρκετά τουριστικά γραφεία – μέλη των Ενώσεών της, το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, κατά τις τελευταίες ημέρες της διορίας για τις δηλώσεις αναστολών του Οκτωβρίου, είχε προβλήματα σύνδεσης και επομένως δεν κατέστη δυνατό για κάποιες επιχειρήσεις να δηλώσουν στο σύστημα τους εργαζόμενους που κατά το μήνα Οκτώβριο ήταν σε αναστολή εργασίας.

Η προθεσμία έληξε στις 15/11/2020. Η FedHATTΑ ζήτησε να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής αναστολών για το μήνα Οκτώβριο προκειμένου να καταστεί δυνατό να δηλωθούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι, για τεχνικούς λόγους του συστήματος, δεν έχουν δηλωθεί.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media

Post Tags
Share Post