Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Οι εβδομαδιαίες μετρήσεις για την ποιότητα των υδάτων στη μαρίνα της Βουλιαγμένης

Με δεδομένο πως οι εργασίες ανάπλασης στη μαρίνα της Βουλιαγμένης (φωτορεαλιστική απεικόνιση) είναι σε πλήρη εξέλιξη, η Astir Marina Vouliagmenis, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα, τα αποτελέσματα των ελέγχων του θαλάσσιου περιβάλλοντος του κόλπου της Βουλιαγμένης, που πραγματοποιούνται από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.

Η επιλογή του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσιών Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) από την Astir Marina Vouliagmenis για ημερήσιους και εβδομαδιαίους ελέγχους της ποιότητας των υδάτων στην περιοχή του έργου, αλλά και του κόλπου της Βουλιαγμένης γενικότερα, έγινε με γνώμονα τη συνεργασία με αξιόπιστους επιστημονικούς οργανισμούς, οι οποίοι λειτουργώντας με κύρος, διαφάνεια και ανεξαρτησία, ενημερώνουν όλους τους ενδιαφερομένους για τα ευρήματα των ελέγχων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των διαρκών ελέγχων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. του κρατικού ερευνητικού οργανισμού, που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον του κόλπου της Βουλιαγμένης, παρατηρείται περιοδικά τοπικά θολερότητα, που προκαλείται από τις εκσκαφές που διεξάγονται σε πετρώματα του βυθού της μαρίνας.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Η θολερότητα αυτή, δεν είναι απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα, ούτε πηγή χημικής ρύπανσης.

Και σε καμία περίπτωση κατά τη διάρκεια των εργασιών, δεν απελευθερώνονται χημικοί ρύποι και τοξικές ουσίες.

Βάσει της επιστημονικής εκτίμησης του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., το νερό σε όλο τον κόλπο της Βουλιαγμένης, είναι απόλυτα ασφαλές για κολύμβηση, καθώς οι μετρήσεις της ποιότητας των υδάτων είναι εντός των ορίων ακόμα και του πόσιμου νερού.

Επιπροσθέτως, μετά από παρότρυνση της Δημοτικής Αρχής και για την αποφυγή οποιασδήποτε πιθανότητας εξάπλωσης της θολερότητας, καθ` όλη τη διάρκεια των εργασιών, γίνεται επέκταση των ειδικών υδατοφραγμάτων που προβλέπονται στην εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων περιμετρικά της μαρίνας και σε μεγάλο βάθος, εγκλωβίζοντας τη σκόνη στα όρια του έργου.

Η Astir Marina Vouliagmenis θέτει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ως απόλυτη προτεραιότητα και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, τόσο κατά την εκτέλεση των εργασιών, όσο και κατά τη λειτουργία της μαρίνας για τη σημαντική ποιοτική αναβάθμιση του θαλασσίου περιβάλλοντος και του φυσικού οικοσυστήματος της περιοχής.

Όσοι επιθυμούν να παρακολουθούν την αναλυτική εβδομαδιαία τεχνική έκθεση και τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. μπορούν στον ακόλουθο σύνδεσμο: astir.gr/paratiritirio/

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα ύψους 48 εκατ. ευρώ στη μαρίνα της Βουλιαγμένης, της οποίας τη διαχείριση έχει αναλάβει θυγατρική (Astir Marina Vouliagmenis) της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Αστέρα Βουλιαγμένης (Four Seasons Astir Palace Hotel Athens), θα ολοκληρωθούν το Μάιο του 2022.

Η νέα μαρίνα θα φιλοξενεί συνολικά 59 σκάφη αναψυχής, αντί 103 που είναι η σημερινή της χωρητικότητα.

Από το σύνολο των σκαφών, τα 46 θα είναι κάτω από 40 μέτρα, πέντε σκάφη θα είναι έως 45 μέτρα, πέντε έως 50 μέτρα, δύο έως 60 μέτρα και ένα πάνω από 70 μέτρα.

Επιπλέον, στη χερσαία ζώνη της μαρίνας θα δημιουργηθούν εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών, εμπορικά καταστήματα, μεγάλο υπόγειο parking, Πύργος Ελέγχου κ.ά.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media