Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Eυρωπαϊκό σήμα ποιότητας για τα μονοπάτια Άνδρου και Μαινάλου

ANDROS

 

H Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπορικών Συλλόγων (European Ramblers Association – ERA), που εκπροσωπεί 3.000.000 περιπατητές σε 38 ευρωπαϊκές χώρες, απένειμε το ευρωπαϊκό σήμα ποιότητας «Leading Quality Trails – Best of Europe» στην ορεινή Αρκαδία για τη μεγάλη ορεινή πεζοπορία μήκους 75 χλμ., ονόματι Menalon Trail και στην Άνδρο για τα 100 από τα 160 χλμ. μονοπατιών (Andros Routes).

Πίσω και από τις δύο διαδρομές, κυριολεκτικά και μεταφορικά, βρίσκεται μια μεγάλη προσπάθεια ανθρώπων που «ξαναδιάβασαν» ο καθένας τον τόπο του μέσα από τη φύση και την αγροτική αρχιτεκτονική του και αποφάσισαν όχι μόνο να τον γνωρίσουν καλύτερα οι ίδιοι, αλλά και να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες ώστε το περπάτημα σε μονοπάτια που υπήρχαν από τότε που πρωτοκατοικήθηκαν οι περιοχές να είναι ασφαλές και απολαυστικό για όλους τους πεζοπόρους, επισκέπτες και μη.

MENALO

Το σήμα ποιότητας «Leading Quality Trails – Best of Europe» δημιουργήθηκε μόλις το 2013 από την ERA, έχει πολύ αυστηρά κριτήρια σε σχέση με τη σήμανση των μονοπατιών, την καθαριότητα, την ασφάλεια κ.λπ., ενώ είναι σε ισχύ μόνο για τρία χρόνια, μετά το πέρας των οποίων γίνεται επαναξιολόγηση. Χρειάζεται δηλαδή μια συνεχής προσπάθεια συντήρησης αυτών των οδών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Στην Ελλάδα, πάντως, φαίνεται ότι έχουμε αρχίσει να παίρνουμε ζεστά το θέμα «πεζοπορία και πεζοπορικός τουρισμός», όσο αντίξοες και αν είναι οι συνθήκες. Αξίζει μόνο να αναφέρουμε ότι η Άνδρος και το Μαίναλο είναι δύο από τις 11 συνολικά ευρωπαϊκές περιοχές που έχουν πάρει αυτό το νέο, αλλά απαιτητικό σήμα.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το άρθρο της Κυριακής Βασσάλου στο kathimerini.gr