Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Έρχονται αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια λόγω νέων καυσίμων

 

«Πράσινο» φως για αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, ίσως και πάνω από 10%, πήραν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες μετά την τροποποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το νέο αυξημένο μέχρι και 25% κόστος των ναυτιλιακών καυσίμων.

Αυτό για το οποίο προειδοποιούσε ο ακτοπλοϊκός κλάδος αποτελεί πλέον μία πραγματικότητα καθώς από 1ης/1/2020 μετά από σχετικές αποφάσεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού παγκοσμίως όλα τα πλοία φορτηγά, επιβατηγά, κρουαζιερόπλοια καίνε νέα καύσιμα μειωμένης περιεκτικότητας σε θείο (0,5%), τα οποία είναι πολύ ακριβότερα των συμβατικών.

Η τιμή ανά τόνο του νέου καυσίμου 0,5% περιεκτικότητας σε θείο σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων ημερών πριν από το κλείσιμο της χρονιάς ήταν στον Πειραιά κοντά στα 575 ευρώ ο τόνος, όταν το αντίστοιχο που έκαιγαν μέχρι τις 31/12/2019 τα πλοία (3,5% σε θείο) ήταν στα 450 ευρώ ο τόνος. Καταγράφηκε μία αύξηση πάνω από 25%.

RevitUp – Digital & Revenue Management

Σε άλλα πλοία που χρησιμοποιούν καύσιμο 1% ή 1,5% η αύξηση του κόστους είναι μικρότερη, ωστόσο σε κάθε περίπτωση καταγράφεται μία άνοδο τιμής από 18% – 25%.

Οι εκπρόσωποι των ακτοπλόων προκειμένου να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις έχουν καταθέσει την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στο 13% από το 24% που είναι σήμερα, η οποία όμως δεν έχει γίνει αποδεκτή ακόμη από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες υπολογίζουν τις αυξήσεις που θα πρέπει να κάνουν για να καλύψουν το κόστος, λαμβάνοντας υπόψη και τον ανταγωνισμό.

Έτσι, σε ορισμένες γραμμές μπορεί να μην καταγραφούν αυξήσεις, σε άλλες θα είναι μικρότερες και αλλού μεγαλύτερες.

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ του Λάμπρου Καραγεώργου στο naftemporiki.gr.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media

Post Tags
Share Post