Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Εργασίες συντήρησης δικτύου πεζοπορικών διαδρομών στο δήμο Αποκορώνου Χανίων

Yπεγράφη στις 22 Ιουνίου, σύμβαση γενικών Υπηρεσιών με τίτλο «Εργασίες συντήρησης δικτύου πεζοπορικών διαδρομών», μεταξύ του Δημάρχου Αποκορώνου, Χαράλαμπου Κουκιανάκη και του αναδόχου Λαγκαδηνού Γ. Ιωάννη, προϋπολογισμού 238.600 ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, αντικείμενο της σύμβασης είναι οι ενδεικνυόμενες παρεμβάσεις συντήρησης του δικτύου πεζοπορικών – ορειβατικών διαδρομών του Δήμου Αποκορώνου.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Οι δέκα διαδρομές του Αποκόρωνα του νομού Χανίων, όπου διέρχονται από παλιά μονοπάτια, κατά κανόνα απαιτούν σημαντικές εργασίες καθαρισμού από βλάστηση (από ελαφρύ καθαρισμό, κυρίως από χαμηλούς θάμνους με αραιή βλάστηση, που εμποδίζουν την ευθεία πορεία του μονοπατιού μέχρι και καλό καθαρισμό από πυκνή βλάστηση που εμποδίζει ολοσχερώς τη διέλευση από το μονοπάτι) και βελτιώσεων βατότητας (από απλή απομάκρυνση λίθων από το δάπεδο του μονοπατιού ώστε να αποφευχθεί κίνδυνος ολίσθησης των πεζοπόρων μέχρι και απομάκρυνση λίθων που εμποδίζουν ολοσχερώς τη διέλευση των πεζοπόρων).

Στις βελτιώσεις βατότητας περιλαμβάνονται και κάποιες λίγες σημειακές παρεμβάσεις καθώς και παρεμβάσεις διευκόλυνσης της διέλευσης σε σημεία που συναντώνται κτηνοτροφικές περιφράξεις.

Επιπρόσθετα η σήμανση που προτείνεται για το δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών του Δήμου Αποκορώνου χωρίζεται σε τέσσερα επίπεδα που παρουσιάζονται παρακάτω.

Το πρώτο επίπεδο είναι σήμανση κατεύθυνσης με χρώμα, το δεύτερο η σήμανση με πινακίδες θέσης στις κομβικές διασταυρώσεις, το τρίτο η σήμανση με πινακίδες υποδοχής στην αρχή του κάθε μονοπατιού και το τέταρτο η σήμανση με κεντρικές πινακίδες που εμφανίζουν όλο το δίκτυο σε κομβικά σημεία του Δήμου.

Αναφερόμενος στη σύμβαση ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τόνισε ότι ο Δήμος Αποκορώνου είναι ένας τόπος με πολυποίκιλα χαρακτηριστικά. Και από πλευράς φύσης (λίμνες και υγρότοποι, δάση – δασικές εκτάσεις και βουνά, αμμώδεις παραλίες), αλλά και από πλευράς σημείων ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος, η περιοχή έχει να επιδείξει πολλά.

Το πλήθος των οικισμών και η ανάγκη πρόσβασης στις καλλιεργούμενες εκτάσεις ή σε πεδία κτηνοτροφίας, αποτέλεσε στο παρελθόν την αιτία για τη δημιουργία ενός εκτενούς δικτύου μονοπατιών, το οποίο σώζεται ακόμη σε μεγάλο βαθμό.

Τις τελευταίες δεκαετίες η χρήση του αυτοκινήτου προφανώς προτιμήθηκε και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά τα μονοπάτια να ξεχαστούν και να κλείσουν από τη βλάστηση. Σε αρκετές περιπτώσεις βέβαια ανοίχτηκαν και δρόμοι πάνω στα παλιά μονοπάτια.

Σήμερα, η αξιοποίηση αυτών των μονοπατιών, μπορεί υπό συνθήκες να αποτελέσει ένα πόλο έλξης ποιοτικού τουρισμού: του πεζοπορικού.

Η επίτευξη όμως ενός καλού αποτελέσματος εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό όχι τόσο από τη διόρθωση / ανακαίνιση των μονοπατιών αυτών, όσο από το συνδυασμό τους σε διαδρομές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου πεζοπόρου.

Στόχος δεν είναι ο πεζοπόρος να περπατήσει μια διαδρομή που ενώνει σημεία ενδιαφέροντος, αλλά η ίδια η διαδρομή, το ίδιο το μονοπάτι να είναι στο σύνολό του καλό για πεζοπορία.

Αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι το δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών του Δήμου Αποκορώνου να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, να προσελκύσει δηλαδή πεζοπορικό τουρισμό, οπότε απαιτείται η σωστή και πλήρης συντήρηση και σήμανση των διαδρομών (για την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση του πεζοπόρου) καθώς και της εύστοχης και ελκυστικής προβολής (δημιουργία «εταιρικής ταυτότητας»).

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media