Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Έργα αναβάθμισης των κάστρων της Καλαμάτας και της Σκύρου

 

Από το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώθηκαν νέα έργα για την αναβάθμιση δύο σημαντικών κάστρων, της Καλαμάτας και της Σκύρου.

 

1. Tο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ομόφωνα γνωμοδότησε για την περαιτέρω αναβάθμιση του κάστρου της Καλαμάτας.

Η ανάδειξη του οχυρωματικού συνόλου, μέσω του φωτισμού, η συνολική αναβάθμιση του μνημείου, προσφέρει νέες εμπειρίες στον επισκέπτη.

Η βελτίωση της προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ στο θέατρο, με την τοποθέτηση εξωτερικού αναβατορίου και ενός δεύτερου αναβατορίου προς το ενδιάμεσο διάζωμα του, η αναδιαμόρφωση και ανάπλαση του υπαίθριου θέατρου και της πορείας, εσωτερικά των τειχών, το καθιστούν απολύτως προσβάσιμο από άτομα με αναπηρίες και εμποδιζόμενα άτομα.

Σημειώνεται ότι για τα εμποδιζόμενα άτομα προβλέπεται η διαμόρφωση ενός ισόπεδου με τη σκηνή, οριοθετημένου χώρου, άμεσα προσβάσιμου από αναπηρικά αμαξίδια. Οι ενημερωτικές πινακίδες θα περιλαμβάνουν και σήμανση σε γραφή Braille.

Η μελέτη περιλαμβάνει, επίσης, την κατασκευή νέου κυλικείου.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

2. Προγραμματική σύμβαση συνυπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός για την εκτέλεση του έργου: «Φωτισμός – Ανάδειξη του βραχώδους πρανούς του Κάστρου της νήσου Σκύρου».

Αντικείμενο της σύμβασης είναι ο καθορισμός του νομικού πλαισίου συνεργασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία χρηματοδοτεί το έργο προϋπολογισμού 50.000 ευρώ με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας, που θα το εκτελέσει.

Σκοπός του έργου είναι η βελτίωση της πρόσβασης και ασφαλούς επίσκεψης του μνημείου, όπως και η ολοκληρωμένη ανάδειξή του οχυρωμένου μνημειακού συνόλου, σε συνδυασμό με τις αναστηλωτικές εργασίες, που υλοποιούνται ήδη στον οχυρωματικό περίβολο του Κάστρου της Σκύρου.

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media