Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Έργα ύψους 3.700.000 ευρώ στους Φιλίππους Καβάλας

Διήμερη επίσκεψη στην Καβάλα για την παρακολούθηση της πορείας των έργων ύψους 3.700.000 ευρώ, που εκτελούνται στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στο βορειοελλαδικό χώρο. Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εκτελούν δύο πολύ σημαντικά έργα, με την ολοκλήρωση των οποίων, το 2023, ο αρχαιολογικός χώρος θα παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα στον επισκέπτη του», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού.

Το πρώτο έργο «Αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων», έχει προϋπολογισμό ένταξης 2.300.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας.

Βασικός στόχος του έργου είναι η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου με την αποξήλωση του ασφαλτοτάπητα της παλαιάς Εθνικής Οδού, η οποία έτεμνε βιαίως τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και η ενοποίηση του αρχαίου οδικού μνημείου ανάμεσα στα ανασκαμμένα μνημεία.

RevitUp – Digital & Revenue Management

Επίσης, θα απομακρυνθούν τα μπάζα από τις παλαιές ανασκαφές, θα γίνει η διαμόρφωση νέας δυτικής εισόδου, θα οργανωθεί η προσβασιμότητα των επισκεπτών με βάση το αρχαίο οδικό δίκτυο. Ακόμη προβλέπεται η αποκατάσταση και ανάδειξη του ανατολικού σκέλους της πεδινής οχύρωσης.

Το έργο, παρά τις αρχικές καθυστερήσεις, εξελίσσεται με αρκετά ικανοποιητικό ρυθμό, καθώς η αποξήλωση του ασφαλτοτάπητα έχει ήδη ολοκληρωθεί και έχουν αρχίσει οι εργασίες διευθέτησης των επιχώσεων από τα μπάζα των παλαιών ανασκαφών και των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών από την έκταση της Βασιλικής Β΄ και του περιβάλλοντος χώρου της.

Το δεύτερο έργο που εκτελείται στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων είναι η «Αποκατάσταση της Βασιλικής Β΄, με συμπλήρωση τμημάτων της ανωδομής και στερέωση των ερειπίων της». Ο προϋπολογισμός ένταξης είναι ύψους 1.400.000 ευρώ.

Έχει ήδη εγκατασταθεί ο ανάδοχος και προχωρεί η εγκατάσταση των εργοταξιακών υποδομών. Σκοπός του έργου είναι η εκτέλεση στερεωτικών εργασιών στις λιθόδμητες τοιχοποιίες, καταβίβαση των δόμων των πεσσών, συγκολλήσεις των λιθοπλίνθων που έχουν θραυστεί, συμπληρώσεις και επανατοποθέτηση στην αρχική τους θέση, καθώς και αναστηλωτικές εργασίες με την ανακατασκευή τμημάτων των κιονοστοιχιών των πλαγίων και του κεντρικού κλίτους, προκειμένου το μνημείο να προστατευθεί από περαιτέρω φθορές, αλλά και να καταστεί εύληπτο στον επισκέπτη.

Με το πέρας της σύσκεψης η κα Μενδώνη απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων δήλωσε ότι «ήδη από το Σεπτέμβρη ο αρχαιολογικός χώρος του Φιλίππων θα παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές και θα παρέχει βελτιωμένες υπηρεσίες στους επισκέπτες. Οι Φίλιπποι, το Φρούριο, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας αποτελούν αναπτυξιακούς πόρους όχι μόνο για το νομό, αλλά για ολόκληρη την Περιφέρεια. Μπορούν και πρέπει να προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Η παρουσία του Αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους, στο πλαίσιο των ευρύτερων πολιτιστικών διαδρομών της Βόρειας Ελλάδας, είναι από μόνος του ένας σημαντικότατος πόλος έλξης επισκεπτών, από όλο τον κόσμο. Η πολιτιστική διαδρομή Αμφίπολη, Καβάλα, Φίλιπποι, Θάσος με την αξιοποίηση των αρχαίων θεάτρων, αλλά και του Φεστιβάλ μπορούν να δημιουργήσουν εξωτερικές οικονομίες ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών».

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media