Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Επτά ιαματικές πηγές αναζητούν επενδυτές για τη δημιουργία κέντρων ιαματικού τουρισμού και ξενοδοχείων

Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το επόμενο διάστημα θα προκηρύξει διαγωνισμούς μακροχρόνιας ενοικίασης επτά εκτάσεων με ιαματικές πηγές, με σκοπό τη δημιουργία επενδύσεων από ιδιώτες (κέντρα ιαματικού τουρισμού –  θερμαλισμού, ξενοδοχεία κ.ά.).

Κύθνος, Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων, Θερμοπύλες, Κονιαβίτης, Αιδηψός, Υπάτη και Πλατύστομο είναι οι επτά υπό εξέταση περιοχές, με το διαγωνισμό για τις ιαματικές πηγές της Κύθνου και την πρόσκληση υποβολής προσφορών σε ενδιαφερόμενους επενδυτές να κηρύσσεται στις αρχές Απριλίου. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε μία φάση και οι προσδοκίες από πλευράς του Ταμείου κάνουν λόγο για ένα concept που θα στοχεύει στη 12μηνη λειτουργία με έμφαση στον ιατρικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας, προκειμένου να είναι και πιο ελκυστικό για τον επενδυτή, δεδομένης της μικρής σεζόν του νησιού.

Στις εγκαταστάσεις της Κύθνου (φωτογραφία), στον παραδοσιακό οικισμό Λουτρά, περιλαμβάνονται δύο ιαματικές πηγές, ένα υδροθεραπευτήριο και το παλιό «Ξενία» έχει συνολική δυναμικότητα 92 κλινών με 46 δωμάτια, ενώ το κτήριο του υδροθεραπευτηρίου έχει πλούσια ιστορία καθώς κατασκευάστηκε την περίοδο 1836 – 1845.

Το ιαματικό νερό της Κύθνου θεωρήθηκε ιδανικό για την υπογονιμότητα και το κέντρο υδροθεραπείας βασίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν, ενώ την περίοδο 1871 – 1891 το κτίριο υπέστη μετατροπές από το διάσημο αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ.

Τώρα, το σχέδιο αξιοποίησης των εγκαταστάσεων της Κύθνου περιλαμβάνει ένα μικρής κλίμακας, αλλά ανώτερης κατηγορίας boutique ξενοδοχείο και ανακατασκευή του υδροθεραπευτηρίου.

Επιπλέον, οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τις ιαματικές πηγές της Φθιώτιδας, θα ξεκινήσουν στις αρχές του καλοκαιριού, ώστε η υποβολή των προσφορών να ακολουθήσει στις αρχές του φθινοπώρου, με σκοπό τη δημιουργία ξενοδοχείων και κέντρων ιαματικού τουρισμού.

Στόχος είναι να μπορέσει η Ελλάδα να προσελκύσει τουρίστες ιαματικού τουρισμού, καθώς συνολικά, η παγκόσμια βιομηχανία spa και ιαματικών πηγών ξεπερνά σε αξία τα 51 δισ. δολάρια.

 

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το ρεπορτάζ της Στεφανίας Σούκη στο newmoney.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιο σας