Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Επιστολή της ΠΟΞ στον υπουργό Εργασίας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας του ζητάει να προχωρήσει άμεσα:

 

1. Στην εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο 01/10/2020 – 31/03/2021.

2. Στη κάλυψη της αναλογίας της άδειας και του επιδόματος αδείας των εργαζομένων για τη χρονική περίοδο που αυτοί παρέμεναν σε αναστολή.

3. Στην πρόβλεψη νέας ρυθμίσεως οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία διάρκειας έως 100 δόσεων, στις οποίες θα μπορούν οι επιχειρήσεις να εντάξουν όλες τις οφειλές τους έως την 31/12/2020.

 

RevitUp – Digital & Revenue Management

 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

 

Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2020

 

Προς κ. Ιωάννη Βρούτση, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Κοινοποίηση

κ. Χάρη Θεοχάρη, Υπουργό Τουρισμού

κ. Μάνο Κόνσολα, Υφυπουργό Τουρισμού

κα. Άννα Στρατινάκη, Γενική Γραμματέα Εργασίας

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων που αποφάσισαν να επαναλειτουργήσουν μετά το lock down, το έπραξαν με ζημία τους.

Οι επιχειρήσεις δανείστηκαν για να μπορέσουν να ανοίξουν τις μονάδες τους και όχι μόνο δεν κάλυψαν το λειτουργικό τους κόστος, αλλά έτρεχαν να περιορίσουν τις απώλειές τους, οι οποίες άρχισαν να λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν σε πολλές περιοχές, αλλά και των οριζόντιων περιορισμών οι οποίοι κατά την άποψη μας σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καμία λογική (για παράδειγμα περιορισμοί στα συνέδρια) και δεν επιτρέπουν επί της ουσίας στις επιχειρήσεις μας να λειτουργήσουν.

Η απώλεια του τζίρου στα εποχιακά ξενοδοχεία αγγίζει το 70 με 80% στις δε συνεχούς λειτουργίας μονάδες η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη – υπάρχουν ξενοδοχεία με μονοψήφια ποσοστά πληρότητας.

Η ρευστότητα των επιχειρήσεων έχει από καιρό φθάσει στο κόκκινο. Τα μέλη μας εκ των υστέρων διαπίστωσαν πως τα χρήματα που λαμβάνουν (και πρέπει να λαμβάνουν) οι εργαζόμενοι ως αποζημίωση ειδικού σκοπού αφαιρούνται από την επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι η μόνη πηγή χρηματοδότησης.

Παράλληλα η υγειονομική κατάσταση δεν βελτιώνεται, με αποτέλεσμα ήδη πολλά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακόψουν εκ νέου τη λειτουργία τους ενόψει του δύσκολου χειμώνα.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ο κίνδυνος αρκετά ξενοδοχεία να σταματήσουν οριστικά πλέον τη λειτουργία τους και να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας είναι πιο άμεσος από ποτέ.

Ενόψει των ανωτέρω σας καλούμε για μια ακόμα φορά να προχωρήσετε άμεσα:

➢ Στην εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο από 1η Οκτωβρίου 2020 έως 31 Μαρτίου 2021 σε όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα δώσετε ουσιαστικό κίνητρο στις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοικτές και να προσφέρουν θέσεις εργασίας.

➢ Στη κάλυψη της αναλογίας της άδειας και του επιδόματος αδείας των εργαζομένων για τη χρονική περίοδο που αυτοί παρέμεναν σε αναστολή. Οι επιχειρήσεις προσέλαβαν προσωπικό το οποίο δεν εργάστηκε ούτε μια ημέρα. Ούτε μπορούν, ούτε είναι και δίκαιο να επιβαρυνθούν με την δαπάνη των αδειών των εργαζομένων αυτών.

➢ Στην πρόβλεψη νέας ρυθμίσεως οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία διάρκειας έως 100 δόσεων, στις οποίες θα μπορούν οι επιχειρήσεις να εντάξουν όλες τις οφειλές τους έως την 31- 12-2020 και στην παράταση, για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν απωλέσει μέχρι σήμερα τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων, των προθεσμιών πληρωμής, αρχής γενομένης από τη δόση του μηνός Σεπτεμβρίου, κατά έξι (6) μήνες.

Κύριε Υπουργέ,

Στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης ο ξενοδοχειακός κλάδος στήριξε τα δημόσια έσοδα και την απασχόληση, ενώ με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπέγραφε και συνεχίζει να υπογράφει διασφάλισε αξιοπρεπείς αμοιβές για τους εργαζομένους και αυξημένα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κρίση, την οποία δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή μόνοι μας.

Μια κρίση με ανυπολόγιστες συνέπειες και άγνωστη ημερομηνία λήξης.

Οι επιχειρήσεις μας χρειάζονται ουσιαστική στήριξη. Για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Για να συνεχίσουμε να δίνουμε δουλειές και να φέρνουμε έσοδα στον τόπο μας.

 

O Πρόεδρος

Γρηγόρης Τάσιος

 

Ο Γενικός Γραμματέας

Κώστας Χατζηκωνσταντίνου

 

Ακολουθήστε το etravelnews.gr στα social media

Post Tags
Share Post